George Turtoi: Romania va trimite CE o prima varianta a noului PNDR

George Turtoi: Romania va trimite CE o prima varianta a noului PNDR


Romania va trimite Comisiei Europene o prima varianta a noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in jurul datei de 15 martie, a declarat pentru Agerpres George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

turtoi1Romania va trimite Comisiei Europene o prima varianta a noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in jurul datei de 15 martie, a declarat pentru Agerpres George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
"Dupa finalizarea consultarilor cu actorii implicati in mediul rural din Romania, pe diverse domenii de activitate, vom da forma finala a PNDR 2014-2020, iar la sfarsitul saptamanii viitoare, in 15 martie, o sa-l transmitem la Bruxelles sub forma de prim draft, ca sa putem incepe dezbaterile tehnice. Chiar daca nu au aparut inca regulamentele europene si nu putem trimite oficial programul, vrem sa incepem consultarile tehnice. Semnalele sunt ca vor iesi regulamentele in aprilie si speram ca pana la finele lunii aprilie sa avem o forma pe care sa o putem trimite oficial la Bruxelles pentru a putea fi aprobat programul cat mai rapid", a spus George Turtoi.

Acesta a precizat ca in aceasta saptamana au avut loc dezbateri pe aproape fiecare masura de investitii din program, iar dupa completari au fost supuse votului.

"In dezbaterile publice cu toti actorii implicati s-a discutat punct cu punct fiecare fisa de masura. S-au cerut adaugiri si completari din partea opiniei publice tehnice, iar pe urma s-au supus votului. Am avut saptamana aceasta dezbateri pe fiecare masura din program, in jur de 10 dezbateri, dar in care au fost cuprinse toate cele 14 masuri din noul PNDR. Mai asteptam saptamana viitoare partea scrisa de propuneri, o sa le analizam, si, daca sunt fezabile, vor fi corelate cu tot ceea ce cuprinde fisa. Nu o sa acceptam lucruri de fond, care nu pot fi supuse la vot, pentru ca nu vreau sa fie acuzat sub nicio forma ministerul ca a prins in vreo fisa doar o propunere de la un singur partener si nu a fost dezbatuta cu ceilalti", a explicat oficialul MADR.

In opinia acestuia, Ministerul Agriculturii a realizat o varianta simplificata a PNDR, "mult mai light", intrucat Comisia Europeana va mai adauga o serie de detalii si nu isi doreste o varianta incarcata, asa cum este cea a programului actual.

"Noi am incercat acum sa facem o varianta de PNDR mult mai "light", mai subtire, nu am mai detaliat anumite aspecte. In opinia mea, este prea mult simplificata. De ce? Pentru ca in mod sigur Comisia va cere sa o mai incarcam. De ce s-o trimit eu direct incarcata si ulterior sa ma leg de maini si de picioare cu toate detaliile pe care le-am prins, iar Comisia Europeana sa mai adauge alte detalii. O sa ajungem astfel la un program la fel de incarcat cum este cel de acum. Asa le trimit o forma mult simplificata si daca solicita niste adaugiri sunt convins ca o vor face, mai ales pe partea de selectie si de eligibilitate vom completa doar acolo unde le solicita", a explicat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Romania este pregatita sa deschida o prima masura din noul program a doua zi dupa ce apar regulamentele europene si dupa trimiterea variantei oficiale a PNDR, considera George Turtoi, iar acest lucru ar putea avea loc in luna mai, daca regulamentele apar in aprilie asa cum a promis Comisia Europeana.

"Daca nu apar regulamentele europene nu ai cum sa lansezi nicio sesiune masura pentru ca nu ai cum sa-ti trimiti PNDR-ul oficial si nu ai cum sa-ti asumi raspunderea pe el. Logica este ca, dupa ce trimitem varianta oficiala, sa nu mai asteptam pana la aprobarea lui, ci sa ne asumam raspunderea ca stat membru si sa lansam sesiunea. Noi suntem pregatiti sa o lansam a doua zi dupa ce am trimis oficial noul PNDR", a explicat secretarul de stat.

Pentru eliminarea oricarui risc in cazul deschiderii unor masuri, reprezentantii MADR au obtinut acordul CE de a se axa pe regulamentul de tranzitie, care prevede posibilitatea de a lansa sesiuni cu regulile si prevederile programului actual, dar cu finantare din programul viitor.

"In aceste conditii, vom lansa masura 121 (n.r. Modernizarea exploatatiilor agricole) pe cele trei componente din actualul PNDR, dar cu finantare din masura 'Investitii in active fizice' din programul viitor. Singura cerinta este ca in programul viitor proiectele actuale sa fie eligibile si sa fie finantabile si ne-am asigurat de acest lucru. Toate discutiile cu Comisia se vor invarti pe specificatiile tehnice din program, nu atat pe alocarile financiare, pentru ca ele sunt suficient de bine fundamentate, astfel incat sa poata fi mentinute", a mai adaugat Turtoi.

Acesta a anuntat ca, in scurt timp, Romania va mai activa regulamentul de tranzitie, inclusiv pe masura de bunastare a animalelor, astfel incat fermierii sa poate accesa fondurile europene in urmatoarele saptamani.

Cele 8,015 miliarde de euro disponibile pe PNDR 2014-2020 vor fi orientate catre 14 masuri principale structurate pe trei directii: partea de produse vegetale si achizitie de utilaje, pe zootehnie, prioritar fiind sectorul de reproductie, si pe dezvoltarea fermelor de familie.

Potrivit datelor MADR, pe actualul PNDR 2007-2013 s-a ajuns la un grad de absorbtie de aproape 68%, respectiv 6,3 miliarde de euro atrase din fonduri publice, din care 5,5 miliarde de euro sunt exclusiv bani europeni. De asemenea, contractarea a ajuns la 94%, numarul contractelor active fiind de 86.100, in conditiile in care au fost scazute cele 2.900 de contracte reziliate.Pana in prezent au fost evaluate 146.000 de cereri de finantare.



Poti fi interesat si de