Romania a atras 93 de mil euro din fondurile pentru pescuit

Romania a atras 93 de mil euro din fondurile pentru pescuit


Romania a atras pana in prezent aproximativ 93 de milioane de euro prin Programul Operational de Pescuit (POP) din alocarea financiara de 278 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, insa alte 24 de milioane de euro au fost pierdute din cauza disfunctionalitatilor din sistem, jumatate din aceasta suma numai in anul 2013.

gturtoiRomania a atras pana in prezent aproximativ 93 de milioane de euro prin Programul Operational de Pescuit (POP) din alocarea financiara de 278 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, insa alte 24 de milioane de euro au fost pierdute din cauza disfunctionalitatilor din sistem, jumatate din aceasta suma numai in anul 2013.
"Am facut o estimare a platilor pe POP si avem la ora actuala platita o suma de 93 de milioane de euro, dintr-un total de 139 milioane de euro contractat, insa in aceste zile urmeaza sa mai fie semnate contracte de finantare. Alocarea pentru programul de pescuit este de 278 de milioane de euro si acest lucru arata ca avem un procent de absorbtie de circa 34%. Nu pare rau, comparativ cu celelalte fonduri, dar problema este ca avem dezangajari de sume. Noi trebuia sa fim in 2013 la un grad de absorbtie de peste 50% ca sa nu dezangajam fonduri si de aceea va trebui sa recuperam toate intarzierile", a declarat pentru Agerpres George Turtoi, secretar de stat in Ministerul agriculturii.

Acesta a subliniat ca orice stat membru, daca nu reuseste sa cheltuiasca alocarile anuale in cei doi ani ulteriori, conform regulii "n plus doi", sumele se dezangajeaza automat si se intorc catre contributorul net, iar regula este valabila pe orice program de finantare.

"Pana in prezent avem dezangajari totale de 24 de milioane euro pe tot programul de pescuit, din care numai in 2013 sunt 12 milioane de euro. Provocarea principala pe POP este sa nu mai dezangajam niciun euro anul acesta si nici pana la finalul programului. Tinta pe acest program, si sunt un om realist, nu spun fantezii, este sa nu dezangajam nimic si sa contractam toti banii pe care ii avem in proportie de 108-110%. Ultimele masuri s-au inchis, respectiv acvacultura si renuntarea la activitati de pescuit, si acum mergem pe partea de implementare plati", a explicat Turtoi.

Potrivit sursei citate, in cadrul acestui program trebuie rezolvate problemele din Autoritatea de Management a POP (AM-POP), dar si cele ale beneficiarilor pentru a veni in plata.

"Aici sunt doua aspecte principale, iar primul se refera la functionarea AM-POP. Vrem sa introducem si pe partea de pescuit acelasi sistem care a functionat la APDRP si unde am reusit sa ne atingem targetul pe PNDR. Daca acolo am mers pe o structura atat de mare, nu se poate sa nu functioneze si pe o structura atat de mica. Problema este ca nu sunt atat de multe instrumente financiare prevazute pe Programul Operational de Pescuit, pe regulament, pe care sa le poti utiliza pentru atragerea beneficiarilor in plata. Aici avem o problema, pentru ca nu avem posibilitatea de a da avansuri beneficiarilor privati", a subliniat oficialul madr.

In ceea ce priveste problema avansurilor pentru beneficiarii privati, Turtoi a afirmat ca a reusit sa obtina "o dispensa" de la UE de a da avansuri pentru beneficiarii privati, un fel de "sistem hibrid".

"Este un risc mult mai mare daca le dai avans beneficiarilor privati si de aceea incercam sa combinam lucrul acesta cu o garantare a platii la factura si o scrisoare de garantie bancara de valoarea facturii respective. Practic, eu ii virez banii, el vine in cinci zile si imi demonstreaza ca a platit furnizorii cu ordine de plata, inchide plata si elibereaza garantia. Mergem in sistemul acesta in trei pana la maximum cinci transe pentru a plati toate proiectele. Incercam sa facem un sistem hibrid, in care sa dam avansuri pe fiecare plata, astfel incat ulterior sa imi vina in plata cu transa respectiva, iar in 10 zile sa o consideram absorbtie. Acum gandim acest sistem impreuna cu cei de la Fondul de Garantare (FGCR n.r.) si vrem sa-l punem in functiune, dar trebuie sa vedem ce sanse avem la MFP. Cred ca s-ar derula mult mai repede platile in sistemul acesta, dar mai avem de trecut hopul la Ministerul de Finante", a mai spus Turtoi.

Acesta a afirmat ca va face schimbari sau restructurari de personal in departamentele de care se ocupa, insa considera ca pe AM-POP este nevoie de o restructurare a sistemului pentru elimina o parte din controalele redundante. De asemenea, se gandeste si la o suplimentare de personal, in conditiile in care numai doua persoane evalueaza in acest moment proiectele depuse pe POP.

"Nu am facut schimbari de personal, nu cred ca va fi nevoie, insa este nevoie de o restructurare a sistemului pentru eliminarea unor controale redundante pe care le au ei prin proceduri si pentru a simplifica mai ales pe partea de plata, unde am vazut ca acestea excedau cu mult controalele prevazute in regulament pentru a autoriza o plata. Incercam sa comasam toate serviciile intr-o singura procedura. Partea de achizitii vreau sa o apropii mai mult in partea de plata, pentru ca eu am gasit-o ca structura in partea de evaluare. Este practic o restructurare a sistemului, nu pot spune ca de la zero, dar este o restructurare a sistemului mult mai mare decat in alte domenii. Intentionez sa mai suplimentez niste oameni de la AM-PNDR si sa-i aduc la POP. Te apuca rasul cand auzi ca sunt doua persoane pe partea de evaluare a achizitiilor, iar pe plati au patru oameni", a adaugat George Turtoi.

In ceea ce priveste viitorul POP, oficialul madr a aratat ca se lucreaza la un draft chiar daca nu s-au finalizat inca negocierile privind alocarea financiara 2014-2020.

"Putem sa avem cadrul tehnic, sa scriem programul. AM-POP face acum un draft de program, dar fara sume. O sa vedem si cand o sa fie negociate sumele. Se va merge pe aceleasi masuri, dar vom insista mai mult pe ce este propice Romaniei, adica acvacultura si apele interne. Cred ca undeva la sfarsitul lunii aprilie ar trebui sa fie stiute sumele alocate statelor membre", a mentionat oficialul madr.
Potrivit unor informatii din piata, pe viitoarea programare prin POP se va taia drastic din fondurile pentru pescuit si acvacultura ale mai multor state membre, printre care si Romania, pentru a le redistribui altor state. In actualul program - cele 230,7 de milioane de euro alocate Romaniei doar din fonduri europene, fara contributia nationala - au reprezentat al treilea buget dupa Spania si Portugalia. Prognoza Comisiei Europene arata ca in viitoarea programare financiara Romania va primi in jur de 150 de milioane euro, suma alocata Romaniei fiind redusa substantial din cauza gradului redus de absorbtie.
Platile prin POP au fost intrerupte, in ianuarie 2012, din cauza unor erori si nereguli in procesul de selectie a proiectelor depuse, dar si a unor deficiente in separarea functiilor si atributiilor din cadrul Autoritatii de Management. Comisia Europeana a deblocat Programul Operational de Pescuit un an mai tarziu, in mai 2013, cand a rambursat Romaniei cele aproape 60 de milioane de euro pe care le-a suportat statul roman.



Poti fi interesat si de