FAO: Preturile produselor alimentare inregistreaza cea mai mare crestere din ultimele 18 luni

FAO: Preturile produselor alimentare inregistreaza cea mai mare crestere din ultimele 18 luni


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si agricultura (FAO), a inregistrat in luna februarie 2014 cea mai puternica crestere lunara de la mijlocul lui 2012, din cauza majorarii preturilor tuturor categoriile de produse alimentare, cu exceptia carnii, arata datele publicate de FAO, transmite Reuters.

preturiIndicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si agricultura (FAO), a inregistrat in luna februarie 2014 cea mai puternica crestere lunara de la mijlocul lui 2012, din cauza majorarii preturilor tuturor categoriile de produse alimentare, cu exceptia carnii, arata datele publicate de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.

In luna februarie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 208,1 puncte, in crestere cu 5,2 puncte fata de valoarea revizuita de 202,9 puncte inregistrata in luna ianuarie. FAO a precizat ca cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la zahar, 6,2%, si la uleiuri vegetale, 4,9%. In pofida cresterii inregistrate luna trecuta, indicele preturilor produselor alimentare este in prezent la un nivel inferior celui inregistrat in februarie 2013.

'Cresterea de luna trecuta vine dupa o lunga perioada de scadere a pretului alimentelor, in general. Insa este prea devreme sa spunem daca a avut loc cu adevarat o inversare a tendintei', a declarat economistul sef al FAO, Concepcin Calpe.

'Cel mai probabil, vremea este principalul factor care a dus la cresterea pretului pentru unele materii precum zaharul sau faina, insa o cerere puternica este, de asemenea, un factor important pentru pretul porumbului, produselor lactate si uleiului', a adaugat Concepcin Calpe.

Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2013, pana la nivelul record de 2,515 miliarde tone, cu 13 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. De asemenea, in primele sale estimari privind recolta mondiala de grau din 2014, FAO mizeaza pe o productie de 704 milioane tone, in scadere cu 1,7% fata de recolta record inregistrata in 2013 dar cu toate acestea a doua mare recolta de grau inregistrata vreodata, subliniaza FAO.



Poti fi interesat si de