APIA: recuperari de peste 2,5 mil lei de la fermieri pentru subventii incasate ilegal

APIA: recuperari de peste 2,5 mil lei de la fermieri pentru subventii incasate ilegal


Centrul judetean APIA Bistrita-Nasaud are de recuperat de la fermieri peste 2,5 milioane de lei, reprezentand subventii pe suprafata incasate ilegal, marea majoritate a acestor debite provenind din perioada 2008-2010.

0euroCentrul judetean APIA Bistrita-Nasaud are de recuperat de la fermieri peste 2,5 milioane de lei, reprezentand subventii pe suprafata incasate ilegal, marea majoritate a acestor debite provenind din perioada 2008-2010.
Directorul APIA Bistrita-Nasaud, Florin Capraru, a declarat miercuri, in sedinta Colegiului prefectural, ca anul trecut erau constituite 5.863 debite pe numele a 3.654 fermieri, suma totala de recuperat depasind 9,8 milioane de lei. Din aceasta suma, functionarii APIA au reusit sa recupereze aproape trei sferturi.

"Este vorba despre date aferente anului 2013, pentru ca, daca este sa luam anul 2014, procesul a continuat si valoarea acestor debite a crescut. (...) Debitele, sigur ca sunt multe, pentru ca nu se asteptau, in principiu, fermierii ca sa aiba si de dat bani inapoi. Sunt debite constituite in perioada 2008-2010, mai sunt cateva din 2011, 2012, dar grosul este din 2008-2010, cand, in general, hartile pe care isi desenau suprafetele erau practic niste ortofotoplanuri, in format A3, nu era sistemul IPA online implementat, in format electronic, care iti da mult mai multe elemente de referinta", a explicat Capraru. Seful APIA se arata convins ca numarul celor ar trebui sa restituie subventiile primite este mult mai mare.

"Daca ar fi sa extrapolam, fermierii controlati din totalul celor care depun cereri, situatia ar fi mult mai grava. Nu am pretentia ca, daca in cursul anilor 2008-2010 au fost controlati, din 36.000 fermieri, probabil, undeva la 5-6.000, ceilalti 30.000 au fost corecti. Departe de mine gandul acesta. Rata de eroare sau procentul de fermieri care gresesc este suficient de mare, chiar daca cuantumul constituit ca debit poate fi diferit, de la sute la zeci de mii de euro", a mai spus Capraru.

Motivele principale pentru care se ajunge la returnarea subventiilor sunt acelea ca fermierii nu isi identifica corect suprafetele, nu respecta conditiile de agromediu pe care si le-au asumat si nici pe cele de intretinere a culturilor.

Anul trecut, un numar de 36.139 fermieri din judetul Bistrita-Nasaud au incasat plata unica pe suprafata de 139 euro pe hectar, pentru o suprafata totala de aproximativ 194.000 hectare, ceea ce face ca valoarea totala a subventiilor primite sa depaseasca 22 milioane euro.



Poti fi interesat si de