Fermierii din UE vor plati taxa pentru costurile de inspectie

Fermierii din UE vor plati taxa pentru costurile de inspectie


COPA-COGECA isi exprima ingrijorarea in privinta votului Comisiei pentru mediu, din cadrul Parlamentului European, avand ca scop impunerea agricultorilor si cooperativelor agricole a unor taxe aferente costului inspectiilor efectuate de catre autoritati in cadrul noului proiect legislativ european privind controalele oficiale in domeniul bunastarii animalelor, al sanatatii plantelor, precum si in legislatia privind produsele alimentare si furajele.

florentinbercuCOPA-COGECA isi exprima ingrijorarea in privinta votului Comisiei pentru mediu, din cadrul Parlamentului European, avand ca scop impunerea agricultorilor si cooperativelor agricole a unor taxe aferente costului inspectiilor efectuate de catre autoritati in cadrul noului proiect legislativ european privind controalele oficiale in domeniul bunastarii animalelor, al sanatatii plantelor, precum si in legislatia privind produsele alimentare si furajele.
Dl. Pekka Pesonen, Secretarul-General al COPA-COGECA, a avertizat ca acest lucru nu este acceptabil: Agricultorii europeni si cooperativele acestora se confrunta deja cu o serie intreaga de provocari cum ar fi costurile mari ale factorilor de productie, standardele ridicate de productie, reglementarile si obligatiile costisitoare. Acestia trebuie sa se conformeze unui numar mare de exigente impuse de asa-numitele norme de ecoconditionalitate din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), fapt de care nu s-a tinut cont in cadrul acestei propuneri. Este inacceptabil ca agricultorii si cooperativele agricole sa fie nevoiti sa suporte sarcinile suplimentare ale unor redevente si mai mari.

Acesta a continuat: Este absolut ilogic sa trimitem facturi catre milioane de agricultori pentru fiecare inspectie si control oficial desfasurate. Ne temem ca o asemenea procedura ar aduce mai multe cheltuieli pe plan administrativ decat beneficii reale pentru autoritati. In plus, costurile aditionale presupuse de aceste redevente nu pot fi transferate in avalul lantului alimentar, astfel incat agricultorii, ale caror venituri sunt chiar si asa la jumatatea nivelului mediu, trebuie sa suporte intreaga povara pe care acestea le reprezinta. In plus, acestia sunt deja nevoiti sa achite controalele din sectoarele din amonte si din aval.

Prin urmare, COPA-COGECA solicita institutiilor UE sa se asigure ca aceste taxe nu vor fi impuse agricultorilor si cooperativelor agricole.

COPA-COGECA sustine controalele eficiente si este ingrijorata de reducerea domeniilor acoperite de propunerea Comisiei. Acest vot inseamna ca materialul de inmultire a plantelor, cum ar fi semintele si speciile care nu provin din Uniunea Europeana (asa-numitele specii invazive), ambele incluse in propunerea Comisiei, nu vor fi acoperite. Acest lucru va ameninta abilitatea UE de a asigura culturi si plante sanatoase si un lant alimentar sigur in UE.
COPA-COGECA a invocat mereu nevoia de a consolida sistemul de control existent, asigurand existenta unor controale coordonate si eficiente la nivelul statelor membre.

Dl. Florentin Bercu, director executiv al Federatiei Nationale PRO AGRO membru cu drepturi depline al COPA-COGECA, considera ca pozitia luata de reprezentantii fermierilor la Bruxelles apara drepturile acestora : Apreciem ca pozitia COPA-COGECA este una ferma, de sustinere a fermierilor din UE. Agricultorii romani ar avea de suferit daca vor fi obligati sa suporte facturi pentru fiecare inspectie si control oficial desfasurat. Introducerea unor noi taxe la nivel european ar reprezenta falimentul pentru producatorii agricoli ai Romaniei, deja confruntati cu o impozitare nationala destul de impovaratoare.
Federatia Nationala PRO AGRO a devenit membru cu drepturi depline al COPA COGECA si vocea organizatiei europene in Romania, incepand cu data de 1 septembrie 2013. Prin aceasta aderare se ofera posibilitatea fermierilor romani sa isi exprime puncte de vedere care vor avea un impact direct asupra veniturilor lor.



Poti fi interesat si de