Restrictii la granita Romaniei din cauza pestei porcine africane

Restrictii la granita Romaniei din cauza pestei porcine africane


Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, a declarat in exclusivitate pentru INDUSTRIA CARNII.RO ca tara noastra a impus restrictii la frontiera pentru importurile de animale vii, carne si produse din carne provenite din tarile in care au fost confirmate focare de pesta porcina africana.

ansvsaPresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, a declarat in exclusivitate pentru INDUSTRIA CARNII.RO ca tara noastra a impus restrictii la frontiera pentru importurile de animale vii, carne si produse din carne provenite din tarile in care au fost confirmate focare de pesta porcina africana.
Masura a fost luata pentru a ne pastra statutul de tara indemna la aceasta boala, a precizat Manastireanu, care a adaugat ca autoritatea a inceput o activitate de informare a agentilor economici, dar si de avertizare a publicului larg cu privire la evolutia acestei boli.

Decizia ANSVSA vine in contextul confirmarii cazurilor de pesta porcina africana la porci mistreti in unele state membre ale Uniunii Europene, precum Lituania si cel mai recent, Polonia.
Datorita circulatiei libere a animalelor in cadrul comertului intracomunitar cu animale vii, produse si subproduse de origine animala, precum si din cauza migratiei pe distante scurte a mistretilor in cautarea unor conditii de mediu favorabile, pesta porcina africana poate constitui, in timp, o amenintare si pentru tara noastra, se arata intr-un comunicat al ANSVSA din 19 februarie.

Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, deci nu afecteaza omul. Procentul de imbolnaviri si mortalitate este foarte ridicata la porcine, cu mari pierderi economice datorate costurilor de eradicare a bolii si a restric?iilor impuse comertului cu porci vii, produse si subproduse, provenite de la porci. In teritoriile unde a evoluat pana acum, eradicarea si recapatarea starii de indemnitate la aceasta boala a necesitat perioade lungi de timp. Pana in prezent, boala nu a fost niciodata confirmata in Romania.



Poti fi interesat si de