Agricultura, elementul esential de progres al Romaniei

Agricultura, elementul esential de progres al Romaniei


Agricultura este elementul esential de progres al Romaniei, dar performantele nu se pot face fara cercetare si finantare, a declarant Valeriu Tabara, vicepresedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu - Sisesti (ASAS), intr-o conferinta de specialitate.

tabaraAgricultura este elementul esential de progres al Romaniei, dar performantele nu se pot face fara cercetare si finantare, a declarant Valeriu Tabara, vicepresedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu - Sisesti (ASAS), intr-o conferinta de specialitate.
,,Romania are, insa, doua mari tare - exportul de profit si exportul de cercetare stiintifica. In Romania nu ar trebui sa existe dispute intre asociatiile profesionale. Ne facem singuri rau, mai ales
intr-un moment ca acesta cand Romania nu este pregatita funciar. Nu avem inca un termen clar pentru ce inseamna o exploatatie agricola, ce inseamna ferma familiara', a spus Valeriu Tabara. Confederatia Asociatiilor Taranesti din Romania - CATAR, impreuna cu alianta ROPAC, au organizat cea de-a doua editie a conferintelor AGROstandard 'Iarna fierbinte a agriculturii
romanesti'.

,,Vanzarea pamantului inseamna saracirea romanilor, iesirea din istorie. In Romania exista unul dintre cele mai bune pamanturi care bine lucrat de fermierii autohtoni poate asigura nu numai
hrana noastra dar poate aduce si venituri din export. Exista multi fermieri straini cu putere financiara mare care doresc sa cumpere teren in Romania. Noi suntem, insa, cei care trebuie sa constientizam riscul de a ne pierde pamanturile, sa luam masuri pentru a impiedica efectele acestei masuri. Romania are cea mai mare civilizatie rurala vie din Europa. Din aceasta perspectiva, Romania este unica. Unul dintre obiectivele esentiale ale Confederatiei este promovarea agriculturii locale', a precizat Alin Bogdan Buzescu, presedintele Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR). De altfel, reprezentantii Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania (CATAR) au criticat dur, in cadrul conferintei, noile modificari aduse de Ministerul Agriculturii la legea vanzarii terenurilor agricole. CATAR sustine ca fermele mici au un deosebit potential de dezvoltare agricola, turistica, sociala, culturala si economica.

'Fermele mici si medii sunt desconsiderate in Romania, dar prospere in Occident. Prin Fondul de Garantare a Creditelor Rurale se garanteaza numai 50% din valoarea imprumutului luat pentru
cumpararea terenului agricol, in schimb prin programul Prima Casa proprietarii locuintelor pot garanta cu aceasta in totalitate. Aceasta inseamna ca statul pune mai multa baza pe aceste apartamente decat pe terenul agricol', au spus reprezentantii CATAR. Un alt aspect discutat in cadrul conferintei a fost disparitia fortei de munca din agricultura.
Posibilitatile romanilor de a accesa finantari bancare sau europene pentru achizitia de terenuri este practic nula in comparatie cu posibilitatile strainilor, iar accesul la finantari europene este mult mai anevoios in Romania, au apreciat fermierii prezenti la conferinta.

,,Toate aceste diferente situeaza fermierii romani, taranii nostri, in dezavantaj competitiv net fata de cumparatorul strain. De aceea, daca acceptam vanzarea de pamant strainilor inseamna ca acceptam sa disparem din istorie! Romanii trebuie sa stie care este structura proprietatii la nivelul intregii tari. Cat din terenurile Romaniei mai este detinut de romani si firme romanesti si cat de altii, avand in vedere ca interesul centrelor de putere economica mondiala sunt extrem de interesate sa achizitioneze terenuri in Romania. Ungaria, Polonia, Bulgaria au tratat acest subiect cu extrema fermitate in interes national', au spus reprezentantii CATAR. La eveniment au participat peste 150 de fermieri, reprezentanti ai confederatiilor si asociatiilor de profil, furnizori de input-uri si firme de consultanta.



Poti fi interesat si de