Strainii vor sa investeasca in Romania, insa gasesc greu terenuri

Strainii vor sa investeasca in Romania, insa gasesc greu terenuri


Gheorghe Budrala, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine Aberdeen Angus,spune ca strainii sunt interesati sa investeasca in Romania in ferme de crestere a bovinelor de carne, insa este dificil sa cumpere pamant, in conditiile in care multe terenuri nu sunt intabulate.

budralaGheorghe Budrala, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine Aberdeen Angus,spune ca strainii sunt interesati sa investeasca in Romania in ferme de crestere a bovinelor de carne, insa este dificil sa cumpere pamant, in conditiile in care multe terenuri nu sunt intabulate.
In plus, in ultima perioada, dupa anuntul privind liberalizarea pietei funciare incepand cu 2014, este foarte mare presiunea pe preturi la terenuri, mai ales ca multa lume sta in expectativa.
Asociatia a primit la sfarsitul anului 2013 acreditare din partea ANARZ pentru controlul oficial al productiei pentru toate rasele de carne. Anual, vor fi efectuate doua controale la membrii asociatiei numarul acestora se ridica la 46 in prezent -, insa se pot efectua contrale si la crescatori care nu sunt membri ai asociatiei. Budrala spune ca asociatia primeste de la stat doar 5 lei pe cap de animal pentru controlul oficial, o suma mai mica decat cea platita pentru vaca de lapte, de exemplu.

Spera insa ca aceasta sa se mareasca in viitor, pentru ca altfel activitatea privind controlul oficial al productiei se va desfasura cu greutate.Efectivele de bovine pentru carne din rasa Aberdeen Angus se ridica la circa 7.500 de capete.



Poti fi interesat si de