Sase state UE avertizate pentru nerespectarea bunastarii animalelor

Sase state UE avertizate pentru nerespectarea bunastarii animalelor


Comisia Europeana a avertizat Belgia, Cipru, Grecia, Franta, Slovenia si Finlanda sa ia masuri pentru a remedia deficientele in punerea in aplicare a legislatiei UE privind bunastarea animalelor si sa se aplice directivei 120/2008 conform careia scroafele gestante sunt tinute in grupuri, in loc de boxe individuale, in perioada de gestatie.

boxaComisia Europeana a avertizat Belgia, Cipru, Grecia, Franta, Slovenia si Finlanda sa ia masuri pentru a remedia deficientele in punerea in aplicare a legislatiei UE privind bunastarea animalelor si sa se aplice directivei 120/2008 conform careia scroafele gestante sunt tinute in grupuri, in loc de boxe individuale, in perioada de gestatie.
Belgia, Cipru, Grecia si Franta au primit avize motivate, ceea ce inseamna ca au doua luni pentru a adopta masurile necesare, dupa care risca sa fie trimise la Curtea Europeana de Justitie, in timp ce Slovenia si Finlanda au primit notificare formala.

Potrivit Comisiei, decizia politica de a trece de la boxe individuale pentru aceasta categorie de animale la adaposturi - grup a fost luata in 2001, iar statele membre au avut 12 ani la dispozitie pentru a asigura o tranzitie fara probleme la noul sistem si pentru a pune in aplicare directiva mentionata.

Cu toate acestea, pana in prezent, si in ciuda apelurilor repetate lansate de catre Comisie, statele membre mentionate mai sus nu au reusit sa respecte in mod adecvat cu legislatia UE, potrivit unui comunicat al CE.

In vederea bunastarii acestei categorii de animale, directiva 120/2008 prevede ca, incepand cu 1 ianuarie 2013, scroafele gestante sa fie tinute in grupuri in loc de boxe individuale in perioada de gestatie.
Statele membre care nu-si indeplinesc obligatiile legale in acest domeniu, subminand astfel bunastarea animalelor pot provoca denaturari ale pietei in detrimentul intreprinderilor care au investit pentru a respecta aceasta cerinta.

Comisia Europeana a luat joi 134 de decizii in cazul statelor membre care nu au respectat in mod corespunzator obligatiile care le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii acopera mai multe sectoare in scopul de a asigura aplicarea corecta a legislatiei UE in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor. Printre deciziile luate joi de executivul UE sunt incluse 22 de avize motivate (a doua etapa a procedurii de infringement) si 7 sesizari la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.



Poti fi interesat si de