Ciolos: Agricultura nu este o problema locala, ci una globala

Ciolos: Agricultura nu este o problema locala, ci una globala


Problema dezvoltarii agriculturii nu este una locala sau regionala, ci una globala, a declarat la Chisinau ,comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, in cadrul primei conferinte a ministrilor agriculturii din tarile Parteneriatului Estic si ale Uniunii Europene.

ciolosProblema dezvoltarii agriculturii nu este una locala sau regionala, ci una globala, a declarat la Chisinau ,comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos, in cadrul primei conferinte a ministrilor agriculturii din tarile Parteneriatului Estic si ale Uniunii Europene.
Politica comuna in agricultura este un fundament pentru conceptul constructiei europene, iar aceasta experienta poate fi preluata si de statele vecine, a declarat Dacian Ciolos.
El a vorbit si despre noul Program European de Vecinatate pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (ENPARD). 'Putem sa lucram in cadrul ENPARD pentru a imbunatati viata rurala, pentru dezvoltarea capacitatilor institutionale pentru sectorul agroalimentar', a remarcat comisarul european.

Prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leanca a remarcat ca agricultura este una din cele mai importante ramuri ale economiei tarii sale, care asigura aproximativ 40% din exporturi, iar in acest domeniu si in cele conexe este angajat un procent de aproximativ 45% din totalul fortei de munca.

Agricultura Republicii Moldova se confrunta cu un sir intreg de provocari, printre care lipsa de tehnologii moderne si necesitatea sporirii competitivitatii. In acelasi timp, implementarea Acordului de liber schimb cu UE pe care Republica Moldova l-a parafat la sfarsitul anului trecut ofera un sir de oportunitati, a remarcat Iurie Leanca. 'Acordul de liber schimb este un obiectiv important care ne va ajuta sa investim in agricultura si sa imbunatatim competitivitatea, sa deschidem piata UE. Astfel, consumatorii europeni vor putea aprecia calitatea si gustul produselor agricole din Republica Moldova', a declarat Leanca.

In acelasi timp, el a mentionat ca agricultura moldoveneasca are nevoie de investitii de aproximativ doua miliarde de euro. La Chisinau se desfasoara prima reuniune comuna a ministrilor agriculturii din statele membre ale UE si ale Parteneriatului Estic. Ministrul agriculturii de la Chisinau, Vasile Bumacov, a anuntat ca la eveniment participa delegatii din 24 de state, precum si reprezentanti ai unor organizatii internationale. La reuniune participa si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.



Poti fi interesat si de