Copa-Cogeca indica o noua provocare pentru agricultori

Copa-Cogeca indica o noua provocare pentru agricultori


Avand in vedere faptul ca se preconizeaza o crestere cu 60% a cererii alimentare la nivel mondial pana in 2050, dar si caracterul limitat al resurselor, Copa-Cogeca a subliniat astazi, cu ocazia conferintei Feeding the World in 2050, organizata sub auspiciile Saptamanii Verzi de la Berlin, cele mai bune metode de a produce o cantitate mai mare de alimente folosind mai putine resurse.

legumeAvand in vedere faptul ca se preconizeaza o crestere cu 60% a cererii alimentare la nivel mondial pana in 2050, dar si caracterul limitat al resurselor, Copa-Cogeca a subliniat astazi, cu ocazia conferintei Feeding the World in 2050, organizata sub auspiciile Saptamanii Verzi de la Berlin, cele mai bune metode de a produce o cantitate mai mare de alimente folosind mai putine resurse.
In momentul de fata, opt sute patruzeci si doua de milioane de persoane se confrunta deja cu foamea cronica, iar cererea de produse alimentare este in crestere. Provocarea careia trebuia sa ii facem fata este aceea de a produce mai multe alimente pe baza unei cantitati mai mici de resurse, dand dovada de eficienta si spirit inovator. Accesul la nutrimente este esential.

Daca ingrasamintele sunt folosite in mod corespunzator, ele le vor asigura agricultorilor o productivitate mai mare, iar consumatorilor securitatea aprovizionarii, toate acestea cu un impact de mediu cat mai redus. Agricultura de precizie este unul dintre vectorii cresterii ecologice. Un studiu recent al Comisiei Europene a aratat ca ar trebui folosita o cantitate de doua ori mai mare de ingrasaminte pentru a asigura o cantitate suficienta de alimente pana in 2050. Cu toate acestea, UE a abolit utilizarea unui numar mare de produse fitosanitare, fara o baza stiintifica in acest sens, chiar si in circumstantele in care nu existau solutii alternative, fapt care a dus la scaderi ale productiei cu pana la 30%.

Luand cuvantul cu ocazia Conferintei Feeding the world in 2050: Smart Use of Fertilisers organizata de catre Fertilizers Europe, Arnaud Petit, directorul departamentului Produse de baza si comert din cadrul Copa-Cogeca, a declarat: Agricultorii europeni au fost nevoiti sa reduca cu 36% cantitatea de ingrasaminte utilizata. Acest lucru este inacceptabil. Agricultorii nu vor mai putea produce alimentele pe care si le doresc consumatorii europeni. Constatam semne promitatoare in sectorul energetic, pe fondul utilizarii de catre anumiti agricultori a energiei regenerabile, de exemplu a biogazului, ca sursa de electricitate. Trebuie sa lansam o abordare similara si in ceea ce priveste nutrimentele. Daca dorim sa facem fata cererii alimentare tot mai mari la nivel mondial, trebuie sa producem mai mult si mai bine, dand dovada de mai mult spirit inovator la nivelul exploatatiei agricole.

COPA COGECA este forumul tutelar al PRO AGRO si una dintre cele mai mari si mai active organizatii in reprezentarea intereselor la Bruxelles. Organizatia acopera 25 de sectoare agricole si trateaza probleme precum : viitorul PAC, negocieri comerciale, analize economice, probleme non-alimentare, implementarea reformei PAC, pietele marfurilor agricole, etc.



Poti fi interesat si de