Proiectele PNDR ar putea fi depuse online


Crearea unei baze de date cu preturi de referinta in vederea eliminarii procedurilor de achizitie pentru beneficiarii privati, elaborarea unor documentatii standard pentru achizitiile publice, precum si introducerea depunerilor online pentru aproape toate masurile din viitorul program reprezinta doar cateva dintre modificarile si noutatile pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

pndrCrearea unei baze de date cu preturi de referinta in vederea eliminarii procedurilor de achizitie pentru beneficiarii privati, elaborarea unor documentatii standard pentru achizitiile publice, precum si introducerea depunerilor online pentru aproape toate masurile din viitorul program reprezinta doar cateva dintre modificarile si noutatile pe Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

"Noi suntem partea tehnica a programului. Ne pregatim cu fluxuri si proceduri de lucru, dar si cu o simplificare majora si cu crearea unor instrumente care sa inlesneasca absorbtia si sa o faca mai corecta. Si aici ma refer la baza de date cu preturile de referinta, pe care pana la urma APDRP a luat initiativa sa o faca si sa o duca la bun sfarsit. (...) Daca vom avea aceasta lista, lucrul acesta va duce la eliminarea completa a procedurii de achizitii pentru beneficiarii privati, la reducerea verificarilor din agentie si se va elimina complet justificarea de la cererea de finantare a preturilor din bugetul indicativ, pentru ca proiectantul sau consultantul se va uita in baza de date si vor trece automat estimarilor lor, daca se incadreaza in preturile respective", a declarat directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi, intr-un interviu acordat Agerpres.

Acesta a precizat ca pentru achizitiile publice intentioneaza sa elaboreze anumite documentatii standard pentru a fi utilizate de catre beneficiarii publici.


"Inclusiv pe achizitii publice, ne gandim sa facem unele documentatii standard pentru a fi utilizate de catre beneficiarii publici. Le vom face niste formate de documentatii de atribuie pe care ei si le pot adapta in functie de necesitatile pe care le au", a spus Turtoi.
De asemenea, introducerea depunerilor online a proiectelor pentru aproape toate masurile din viitorul PNDR va elimina multe suspiciuni care exista in momentul de de fata in randul beneficiarilor.

"Vom incerca, pe cat posibil, sa facem si depunere online pentru aproape toate masurile, deoarece argumentul acela ca taranul nu are Internet este poate fezabil pentru cei care aplica pe masura dedicata fermelor mici sau poate pentru tinerii fermieri. Sa spunem ca pe aceste doua masuri poate nu vom face depunere online, dar atunci cand un beneficiar ia doua milioane de euro finantare, e putin probabil sa nu aiba Internet. E chiar imposibil. Pentru aproape toate masurile vom avea depunere online. Intr-adevar, sunt beneficiari din anumite zone unde nu exista Internet sau nu stiu sa utilizeze Internetul sau nu-si permit sa angajeze un consultant si isi fac singuri documentatiile. Cred ca se vor elimina multe suspiciuni prin depunerea online", a mai spus seful APDRP.

Recent, ministrul Agriculturii a anuntat ca o prima varianta a viitorului PNDR va fi transmisa la Bruxelles pana pe 15 februarie, iar forma finala a programului va fi agreata cu CE pana la jumatatea acestui an.

"Vrem sa transmitem pana pe 15 februarie acest program integrat la Bruxelles, intr-o forma aproape de a fi finalizata, dupa care vom discuta cu reprezentantii Comisiei Europene, pana in lunile iunie - iulie, sa agream forma finala si sa discutam apoi sesiunile (...)", a spus Daniel Constantin.
PNDR 2014-2020 contine 14 masuri ce vizeaza dezvoltarea rurala in Romania, tinand seama atat de realitatile socio-economice ale tarii si implicit ale spatiului rural, cat si de Politica Agricola Comuna (PAC 2020).
Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru Romania dispune de o alocare financiara UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de 8,0156 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de