Fermele de subzistenta din Romania vor avea 150 de mil euro pentru investitii

Fermele de subzistenta din Romania vor avea 150 de mil euro pentru investitii


Fermele de subzistenta din Romania vor avea alocate fonduri de 150 de milioane de euro prin viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, suma de 15.000 de euro pe proiect urmand sa fie destinata trecerii acestor ferme in zona de productie pentru piata. "Vrem sa introducem o a 14-a masura care sa fie un fel de continuare a masurii 141 de sprijinire a fermelor de semi-subzistenta. Este vorba de acordarea unui ajutor de 15.000 de euro pe proiect, intr-o singura transa pentru cei care sunt in zona de semi-subzistenta pentru a face investitii si a produce pentru piata. Vor fi 150 de milioane de euro pentru 10.000 de beneficiari", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-un interviu referitor la prioritatile anului 2014. Acesta a precizat ca este "o masura foarte buna" pentru fermierii romani, care exista in revizuirea PAC si de aceea a decis sa fie aplicata si in viitorul PNDR.

000000Fermele de subzistenta din Romania vor avea alocate fonduri de 150 de milioane de euro prin viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, suma de 15.000 de euro pe proiect urmand sa fie destinata trecerii acestor ferme in zona de productie pentru piata. "Vrem sa introducem o a 14-a masura care sa fie un fel de continuare a masurii 141 de sprijinire a fermelor de semi-subzistenta. Este vorba de acordarea unui ajutor de 15.000 de euro pe proiect, intr-o singura transa pentru cei care sunt in zona de semi-subzistenta pentru a face investitii si a produce pentru piata. Vor fi 150 de milioane de euro pentru 10.000 de beneficiari", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-un interviu referitor la prioritatile anului 2014. Acesta a precizat ca este "o masura foarte buna" pentru fermierii romani, care exista in revizuirea PAC si de aceea a decis sa fie aplicata si in viitorul PNDR.


"Cred ca trebuie sa raspundem la toate nevoile si aceasta este o masura foarte buna si asteptata de fermieri. Eu nu vreau un PNDR pentru mine sau pentru Ministerul Agriculturii ci unul pentru toti beneficiarii. Daca se solicita masurile acestea, sigur ca le si implementam", a subliniat Constantin. Potrivit sursei citate, o prima varianta a viitorului PNDR va fi transmisa la Bruxelles pana pe 15 februarie, astfel incat forma finala a programului sa fie agreata pana la jumatatea acestui an. "Vrem sa transmitem pana pe 15 februarie acest program integrat la Bruxelles, intr-o forma aproape de a fi finalizata, dupa care vom discuta cu reprezentantii Comisiei Europene, pana in lunile iunie - iulie, sa agream forma finala si sa discutam apoi sesiunile. Am vazut abordari precum ca ar fi trebuit sa avem gata PNDR la 1 ianuarie. Nu sta in picioare aceasta abordare. Nu este decat demagogie politicianista. Toate cele 28 de state membre urmeaza acelasi calendar. Mai mult, regulamentele europene nu sunt aprobate la nivel de Comisie", a adaugat seful MADR.

Acesta a explicat ca se afla in imposibilitatea de a deschide din martie anumite masuri din noul PNDR, pe raspunderea statului membru, intrucat regulamentul european nu a fost inca aprobat.
"Am anuntat si chiar vrem sa facem aceste lucruri pe raspunderea statului membru, o continuare a masurii 121, investitii in exploatatii agricole. Am vrut sa facem acest lucru din martie-aprilie, noi suntem pregatiti, dar din pacate regulamentul european va fi aprobat cel mai devreme in luna aprilie. Noi lucram la ghidul solicitantului dar putem efectiv sa deschidem masura numai dupa ce se va aproba regulamentul la nivelul UE. Acest lucru se va intampla in aprilie, deci in luna mai, cel tarziu, deschidem masura pentru fermele de reproductie si de crestere. Vrem sa pune accent pe aceste zone unde din pacate suntem deficitari si importam foarte mult pentru partea de procesare", a subliniat ministrul Agriculturii.

De asemenea, pe viitorul PNDR se vor acorda punctaje suplimentare proiectelor integrate pe lantul de productie, care aduc valoarea adaugata.

"Vor primi punctaje suplimentare toti cei care vor sa faca proiecte integrate. Daca o ferma vegetala vine si face si o ferma zootehnica va avea punctaj suplimentar. Daca mergem mai departe pe lantul de productie, respectiv depozitare, procesare, desfacere, toti cei care vor sa faca astfel de proiecte integrate vor avea un punctaj suplimentar. Este important acest lucru pentru ca 2013, chiar daca este anul in care am exportat foarte mult si este primul dupa 20 de ani cand balanta comerciala este pozitiva, trebuie sa recunoastem ca am exportat foarte multa materie prima. Nu am introdus aceasta materie pe lantul de productie. Nu am dus productia vegetala in zootehnie, sa ii aducem valoare adaugata, iar zootehnia in procesare si de aceea vrem sa dam punctaj suplimentar proiectelor integrate care aduc valoarea adaugata si sa exportam produsul final, procesat", a explicat oficialul MADR. Nu in ultimul rand, pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene, MADR intentioneaza sa simplifice procedurile programului, una dintre acestea vizand introducerea unei liste cu preturi de referinta in cazul achizitiilor. "Este important ca vizam pe PNDR simplificarea regulilor, iar una dintre cele mai importante simplificari este cea privind introducerea unei liste de preturi de referinta. Daca vom avea aceasta lista practic procedura de achizitie este eliminata, acolo unde de fapt au fost problemele cele mai mari pe accesarea de fonduri. Fermierii nu trebuie decat sa se incadreze in acele preturi de referinta si nu mai trec prin procedura de achizitii publice prevazute de OUG 34", a mai spus Constantin.
PNDR 2014-2020 contine 14 masuri ce vizeaza dezvoltarea rurala in Romania, tinand seama atat de realitatile socio-economice ale tarii si implicit ale spatiului rural, cat si de Politica Agricola Comuna (PAC 2020). Cresterea competitivitatii sectorului agricol reprezinta unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 in conditiile in care in sectorul agricol valoarea medie a productivitatii muncii in agricultura este de 4.328 euro/persoana fata de media europeana de 14.967 euro/persoana in anul 2012. Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru Romania dispune de o alocare financiara UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala de 8,0156 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de