Fermierii vor primi banii necesari pentru culturile de primavara

Fermierii vor primi banii necesari pentru culturile de primavara


Sumele solicitate de APIA pentru platile pe suprafata se ridica la 973 milioane de lei din cele 3,1 miliarde de lei, urmand ca pana la 15 februarie sa fie platiti fermierilor toti banii necesari infiintarii culturilor de primavara, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la intalnirea avuta cu producatorii agricoli din sectorul vegetal si zootehnic. "Subventiile au putut fi platite incepand cu primele zile ale lunii ianuarie 2014, gratie promulgarii Legii bugetului de stat in decembrie 2013, care a facut posibil un imprumut de la Trezoreria Statului de 6,3 miliarde de lei. Pentru SAPS, din cele 3,1 miliarde lei, APIA a solicitat deja pentru plata suma de 979 milioane lei. (...) Pentru sectorul zootehnic, CNDP-urile pentru ovine, acolo putem deja sa platim. Este pentru prima data si la ovine cand putem sa platim atat de devreme, in luna ianuarie. S-au solicitat toti banii pentru crescatorii de ovine, 345 de milioane de lei, care incep sa fie platiti. Pentru crescatorii de ovine care sunt in zonele defavorizate si care vor primi un supliment - anul acesta de 6,5 euro - platile vor incepe la inceputul lunii februarie", a spus Constantin.


0078Sumele solicitate de APIA pentru platile pe suprafata se ridica la 973 milioane de lei din cele 3,1 miliarde de lei, urmand ca pana la 15 februarie sa fie platiti fermierilor toti banii necesari infiintarii culturilor de primavara, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la intalnirea avuta cu producatorii agricoli din sectorul vegetal si zootehnic. "Subventiile au putut fi platite incepand cu primele zile ale lunii ianuarie 2014, gratie promulgarii Legii bugetului de stat in decembrie 2013, care a facut posibil un imprumut de la Trezoreria Statului de 6,3 miliarde de lei. Pentru SAPS, din cele 3,1 miliarde lei, APIA a solicitat deja pentru plata suma de 979 milioane lei. (...) Pentru sectorul zootehnic, CNDP-urile pentru ovine, acolo putem deja sa platim. Este pentru prima data si la ovine cand putem sa platim atat de devreme, in luna ianuarie. S-au solicitat toti banii pentru crescatorii de ovine, 345 de milioane de lei, care incep sa fie platiti. Pentru crescatorii de ovine care sunt in zonele defavorizate si care vor primi un supliment - anul acesta de 6,5 euro - platile vor incepe la inceputul lunii februarie", a spus Constantin.


Ministrul Agriculturii a prezentat marti producatorilor agricoli prioritatile legislative ale MADR, subliniind ca Legea Fondului Mutual a fost deja promulgata de presedintele Romaniei, iar MADR va incuraja voluntariatul la asocierea in fondurile mutuale prin introducerea unei 'prime de asigurare'. "Urmeaza sa fie discutate in Parlament si Legea pajistilor si Legea privind certificatele de producator", a spus ministrul. In ceea ce priveste Legea privind reorganizarea MADR si Legea privind liberalizarea pietei funciare, seful MADR a subliniat ca acestea se afla intr-o situatie "putin mai delicata" pentru ca au fost intoarse la Parlament de catre Administratia Prezidentiala. "In cazul primei legi, pozitia Ministerului Agriculturii va fi cea de sustinere, in continuare, a pozitiei initiale, insa cea de-a doua lege va suferi o serie de modificari intemeiate. Cea mai importanta vizeaza ca ADS sa poata fi jucator pe piata terenurilor agricole, urmand ca la nivelul MADR safie infiintata o directie cu rol de reglementare in domeniul funciar", a adaugat ministrul Agriculturii. Potrivit sursei citate, Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 va fi terminat, in forma integrata, pana in jurul datei de 15 februarie 2014, ulterior urmand sa fie transmis la Bruxelles. Pe langa cele 13 masuri anuntate deja, a fost introdusa o a 14-a masura care prevede continuarea platilor in vederea transformarii fermelor de semi-subzistenta in ferme care produc pentru piata. Un numar de 10.000 gospodarii taranesti de semi-subzistenta vor urma sa primeasca 15.000 euro/proiect", a mai spus Constantin.



Poti fi interesat si de