Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507

Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507


Federatia Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic pentru rezistenta la anumite insecte daunatoare, in vederea cresterii eficientei economice a cultivatorilor de porumb din Romania, se arata intr-un comunicat al Pro Agro. Decizia a fost luata in urma analizei documentatiei existente de catre membrii federatiei. Pro Agro afirma ca porumbul MG 1507 indeplineste cele mai recente standarde de reglementare ale UE, in conditiile in care Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a emis 7 opinii succesive cu privire la siguranta consumului acestui tip de porumb.

porumbmodoficatFederatia Pro Agro sustine cultivarea porumbului modificat genetic pentru rezistenta la anumite insecte daunatoare, in vederea cresterii eficientei economice a cultivatorilor de porumb din Romania, se arata intr-un comunicat al Pro Agro. Decizia a fost luata in urma analizei documentatiei existente de catre membrii federatiei. Pro Agro afirma ca porumbul MG 1507 indeplineste cele mai recente standarde de reglementare ale UE, in conditiile in care Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a emis 7 opinii succesive cu privire la siguranta consumului acestui tip de porumb.


"In urma analizei facute, credem ca acest tip de porumb poate, in cazul aparitiei daunatorilor, sa aduca agricultorilor productii mai ridicate cu costuri mai scazute. Asta se traduce in venituri mai mari pentru producatorii agricoli. In plus, competitivitatea va fi stimulata si va fi asigurata si viabilitatea economiilor rurale', a declarat Alex Jurconi, presedinte Pro Agro.

Potrivit Agerpres, agricultura durabila este o solutie comuna pentru doua probleme aparent opuse: mai multa hrana si protejarea habitatelor naturale.

"Pentru a dubla productia de hrana pana in 2050 si a satisface cererea globala, este critica aprobarea de catre Comisia Europeana a produselor care pot contribui la cresterea cantitativa si calitativa a productiei agricole in UE. In acest mod se vor putea evita si cresterile de pret. Fermierii au nevoie de aceste tehnologii, care ii pot ajuta sa raspunda provocarilor de a produce mai mult pe aceeasi suprafata agricola, si cu un consum de apa mai redus", precizeaza federatia.

Dosarul privind cultivarea acestei specii de porumb in tarile membre ale UE a fost depus la autoritatile europene in urma cu 12 ani. EFSA a emis nu mai putin de 7 opinii pozitive asupra acestui produs cultivat pe scara larga in intreaga lume inca din 2003. Porumbul MG 1507 este aprobat pentru consum si procesare in UE, ceea ce confirma siguranta sa in utilizare. Conform unui studiu publicat de Joint Research Centre al Comisiei Europene in 2008, cultivarea porumbului Bt in Spania a adus numeroase avantaje fata de porumbul conventional: cresterea veniturilor fermierilor cu 122 euro pe hectar, sporirea productivitatii medii cu 11,8% in zonele infestate de daunator, reducerea aplicarilor si costurilor cu insecticide de 20,04 euro pe hectar in zonele cu presiune mare a daunatorului.

Potrivit analizelor de piata, Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana cu cele 10,7 milioane de tone obtinute in 2013, dupa Franta, care a recoltat 15 milioane de tone. In 2013, productia de porumb a fost cu aproape 70% mai mare decat in 2012 cand s-au recoltat 5,4 milioane tone.



Poti fi interesat si de