Minodora Cliveti: CE ar trebui sa finalizeze autorizarea aditivilor din compozitia micilor

Minodora Cliveti: CE ar trebui sa finalizeze autorizarea aditivilor din compozitia micilor


Eurodeputata PSD Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European, a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene (CE) cu privire la continuarea si finalizarea procedurii de revizuire a listei cu aditivii alimentari permisi la nivel european pentru preparatele din carne, informeaza un comunicat dat publicitatii luni. Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat in vigoare la 1 iunie 2013, stabileste in cadrul Anexei II aditivii alimentari autorizati la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afecteaza in mod direct produsul specific romanesc 'mititei', intrucat printre aditivii care nu au mai fost autorizati se regasesc si unii folositi in mod traditional la prepararea pastei de mici, se noteaza in comunicatul citat. Romania, prin intermediul Asociatiei Romane a Carnii si al autoritatilor guvernamentale, a facut demersurile necesare, solicitand CE ca produsul 'mititei' sa fie inclus in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestui regulament, alaturi de burger si de carnatul spaniol chorizo. In urma solicitarilor venite din partea Romaniei, dar si a altor state membre, CE a fost de acord sa revizuiasca Regulamentul nr. 1129/2011, anuntandu-si disponibilatea de a finaliza acest proces pana la sfarsitul anului 2013, se mai precizeaza in comunicatul eurodeputatei PSD.

5miciEurodeputata PSD Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European, a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene (CE) cu privire la continuarea si finalizarea procedurii de revizuire a listei cu aditivii alimentari permisi la nivel european pentru preparatele din carne, informeaza un comunicat dat publicitatii luni. Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat in vigoare la 1 iunie 2013, stabileste in cadrul Anexei II aditivii alimentari autorizati la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afecteaza in mod direct produsul specific romanesc 'mititei', intrucat printre aditivii care nu au mai fost autorizati se regasesc si unii folositi in mod traditional la prepararea pastei de mici, se noteaza in comunicatul citat. Romania, prin intermediul Asociatiei Romane a Carnii si al autoritatilor guvernamentale, a facut demersurile necesare, solicitand CE ca produsul 'mititei' sa fie inclus in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestui regulament, alaturi de burger si de carnatul spaniol chorizo. In urma solicitarilor venite din partea Romaniei, dar si a altor state membre, CE a fost de acord sa revizuiasca Regulamentul nr. 1129/2011, anuntandu-si disponibilatea de a finaliza acest proces pana la sfarsitul anului 2013, se mai precizeaza in comunicatul eurodeputatei PSD.


'In luna septembrie 2013 Comisia a informat statele membre ca exista o deviere de la calendarul initial si ca procedura de revizuire va fi prelungita, dar pana la aceasta data nu avem inca un termen-limita precis. Data fiind importanta pentru Romania a modificarii cat mai rapide a listei aditivilor alimentari permisi, am considerat necesar sa solicit CE, printr-o intrebare scrisa, sa precizeze care sunt motivele intarzierii procedurii de revizuire a acestui regulament si care este termenul de finalizare preconizat', a declarat eurodeputata Minodora Cliveti. Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate, Tonio Borg, a declarat inca din iunie 2013 pentru Agerpres ca serviciile CE urmau sa inceapa lucrul la o propunere privind autorizarea utilizarii bicarbonatului de sodiu in prepararea mititeilor, dupa ce o solicitare in acest sens a patronatului industriei carnii din Romania a fost acceptata in principiu de expertii din tarile membre. Potrivit sursei citate, propunerea urma sa fie supusa la vot in septembrie 2013 'in asa fel incat pana la sfarsitul anului folosirea acestei substante sa poata fi conforma cu legislatia UE'.



Poti fi interesat si de