Romanii mananca peste mai mult din import


Consumul de peste in Romania este de circa 110.000 de tone pe an, din care doar 12.000 de tone este produs in tara (circa 10% din consumul total), restul fiind adus din import. Cu un nivel de 4,5 kg pe cap de locuitor anual, conform statisticilor oficiale, Romania se afla la coada clasamentului in Europa, la mare distanta de Portugalia sau Spania, unde consumul anual de peste este de aproximativ 66 kg, respectiv 48 kg pe cap de locuitor, dar si fata de media europeana cu un consum anual de 25 kg/cap de locuitor. Specialistii din domeniu cred insa ca in realitate consumul este mai mare, dar nu apare in statisticile oficiale, explicatia fiind evaziunea fiscala cu care se confrunta sectorul.

900Consumul de peste in Romania este de circa 110.000 de tone pe an, din care doar 12.000 de tone este produs in tara (circa 10% din consumul total), restul fiind adus din import. Cu un nivel de 4,5 kg pe cap de locuitor anual, conform statisticilor oficiale, Romania se afla la coada clasamentului in Europa, la mare distanta de Portugalia sau Spania, unde consumul anual de peste este de aproximativ 66 kg, respectiv 48 kg pe cap de locuitor, dar si fata de media europeana cu un consum anual de 25 kg/cap de locuitor. Specialistii din domeniu cred insa ca in realitate consumul este mai mare, dar nu apare in statisticile oficiale, explicatia fiind evaziunea fiscala cu care se confrunta sectorul.


Nu cred in datele comunicate despre consumul de peste in Romania, in conditiile in care avem o piata neagra infloritoare de circa 50%. Noi producem 10.000 de tone in acvacultura si 2.00 0 de tone in Delta, jumatate inseamna vreo 6.000 de tone. Poate valoric nu este o suma extraordinara, comparativ cu carnea de porc sau de pasare, dar este undeva la 50-60 de milioane de euro, a declarat Gheorghe Stefan, presedintele Patronatului Pestelui la CARNEXPO 2013 , in cadrul seminarului dedicat crescatorilor si procesatorilor de peste.



Poti fi interesat si de