MADR, imprumut de 6,3 miliarde lei pentru plata subventiilor din agricultura

MADR, imprumut de 6,3 miliarde lei pentru plata subventiilor din agricultura


Guvernul va introduce pe ordinea suplimentara o Hotarare prin care Ministerul Agriculturii va imprumuta 6,3 miliarde de lei de la Ministerul Finantelor Publice pentru plata subventiilor in agricultura (SAPS), a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de presa. 'Vreau sa ii multumesc ca a acceptat sa fie pe ordinea suplimentara, nu a fost timp foarte mult, Hotararea de Guvern prin care imprumutam din Trezorerie 6,3 miliarde de lei astfel incat sa platim pentru prima data de cand functioneaza APIA, din primele zile, din ianuarie, in continuare subventiile din agricultura. Punctez faptul ca daca nu aveam Legea bugetului aprobata nu puteam sa aprobam astazi aceasta Hotarare de Guvern. Bugetul a fost publicat in Monitorul Oficial. Este pentru prima data cand aceasta Hotarare de Guvern se da in luna decembrie, nu in ianuarie sau februarie. Anul trecut s-a dat chiar in martie, atunci cand s-a promulgat bugetul. Practic beneficiarii, daca anul acesta si-au primit din 16 octombrie avansurile de 50%, isi vor primi sumele integrale din 6 ianuarie, atunci cand Trezoreria si celelalte institutii vor incepe sa functioneze', a spus Daniel Constantin.

555Guvernul va introduce pe ordinea suplimentara o Hotarare prin care Ministerul Agriculturii va imprumuta 6,3 miliarde de lei de la Ministerul Finantelor Publice pentru plata subventiilor in agricultura (SAPS), a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, intr-o conferinta de presa. 'Vreau sa ii multumesc ca a acceptat sa fie pe ordinea suplimentara, nu a fost timp foarte mult, Hotararea de Guvern prin care imprumutam din Trezorerie 6,3 miliarde de lei astfel incat sa platim pentru prima data de cand functioneaza APIA, din primele zile, din ianuarie, in continuare subventiile din agricultura. Punctez faptul ca daca nu aveam Legea bugetului aprobata nu puteam sa aprobam astazi aceasta Hotarare de Guvern. Bugetul a fost publicat in Monitorul Oficial. Este pentru prima data cand aceasta Hotarare de Guvern se da in luna decembrie, nu in ianuarie sau februarie. Anul trecut s-a dat chiar in martie, atunci cand s-a promulgat bugetul. Practic beneficiarii, daca anul acesta si-au primit din 16 octombrie avansurile de 50%, isi vor primi sumele integrale din 6 ianuarie, atunci cand Trezoreria si celelalte institutii vor incepe sa functioneze', a spus Daniel Constantin.


De asemenea, acesta a declarat ca spera ca anul 2014 sa insemne platirea tuturor subventiilor inaintea inceperii campaniei de primavara. Potrivit oficialilor din minister, MFP pune la dispozitia MADR cu titlul de imprumut suma de 6,3 miliarde lei din venituri din privatizare pentru plata SAPS. Suma va fi rambursata de MADR dupa decontarea de la Comisia Europeana.
Pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS) aferenta anului 2013, suma alocata Romaniei din FEGA este de 1,403 miliarde de euro, iar fermierii pot lua un maxim de 139,17 euro hectar. La aceasta suma, Guvernul a platit suplimentar inca 21 de euro pe hectar din bugetul national, ceea ce a ridicat subventia pe suprafata la 160 de euro pe hectar.

In acest moment, la APIA sunt inscrisi peste 1.169.959 fermieri. Suprafetele de teren inregistrate la plata au crescut anual de la 8,952 milioane hectare, in anul 2007, la 9,760 milioane hectare, in acest an, peste 2,395 milioane hectare reprezentand pajistile si pasunile.



Poti fi interesat si de