Guvernul a aprobat modificarea certificatului de producator

Guvernul a aprobat modificarea certificatului de producator


Guvernul a aprobat modificarea modalitatii de atribuire a certificatelor de producator in Romania in vederea combaterii evaziunii fiscale, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Proiectul de lege privind stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol a fost transmis spre dezbatere Parlamentului in regim de urgenta. "Am vorbit de mai multe ori despre faptul ca intentionam sa modificam modalitatea in care se acorda certificatul de producator in Romania, acesta fiind, din punctul nostru de vedere, o sursa de evaziune fiscala. Am dorit sa promovam aceasta modificare printr-o OUG, forma finala care a fost aprobata de Guvern, avand in vedere ca se modifica mai multe texte de lege, asadar a fost transmisa, in regim de urgenta, catre Parlament legea pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol", a spus la finalul sedintei Guvernului, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

mGuvernul a aprobat modificarea modalitatii de atribuire a certificatelor de producator in Romania in vederea combaterii evaziunii fiscale, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Proiectul de lege privind stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol a fost transmis spre dezbatere Parlamentului in regim de urgenta. "Am vorbit de mai multe ori despre faptul ca intentionam sa modificam modalitatea in care se acorda certificatul de producator in Romania, acesta fiind, din punctul nostru de vedere, o sursa de evaziune fiscala. Am dorit sa promovam aceasta modificare printr-o OUG, forma finala care a fost aprobata de Guvern, avand in vedere ca se modifica mai multe texte de lege, asadar a fost transmisa, in regim de urgenta, catre Parlament legea pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol", a spus la finalul sedintei Guvernului, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca proiectul de lege incurajeaza producatorii sa isi desfaca produsele pe piata fara a apela la un intermediar.

"Este, cred eu, un document foarte important. Odata ce va fi adoptat, probabil ca modalitatea de implementare va fi si in analiza Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. Incercam in acest fel sa dam posibilitatea celor care sunt cu adevarat producatori in Romania sa poata sa isi desfaca produsele pe care le obtin in pietele existente la nivelul oraselor, existand de foarte multe ori acei intermediari care impiedica comercializarea produselor direct de catre producator", a subliniat Constantin.

Principalele modificari pe care le are in vedere proiectul de lege se refera la modalitatea obtinerii certificatului de producator "in ceea ce inseamna atestat de producator", un document care, potrivit ministrului Agriculturii, este eliberat in continuare de catre primariile de la nivelul fiecarei comune, cu avizul consultativ al asociatiilor, acolo unde este cazul. Proiectul introduce si carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

"Acest carnet este utilizat de catre persoana fizica care detine atestatul de producator pentru exercitarea actului de comert a produselor agricole obtinute.

Totodata, prin proiectul de lege amintit sunt prevazute si mijloace de control "mai ample" decat cele existente in prezent.

"In egala masura, se prevad foarte multe sanctiuni si mijloace de control mult mai ample decat pana in momentul de fata, astfel incat unitatile deconcentrate ale Ministerului Agriculturii sa poata verifica daca aceste certificate de producator sunt eliberate, de fiecare data, in conformitate cu prevederile legale, daca exista cu adevarat acea suprafata de teren, acea productie care este mentionata si in atestatul de producator", a conchis Constantin. n ferma sau gospodaria proprie. Si acest document este emis de catre primarii", a mai adaugat ministrul.



Poti fi interesat si de