Romania va organiza in 2014 intalnirea FAO; Tema conferintei: risipa alimentelor

Romania va organiza in 2014 intalnirea FAO; Tema conferintei: risipa alimentelor


Romania va organiza in anul 2014 a doua intalnire regionala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru Europa si Asia Centrala, unde sunt asteptate sa participe peste 270 de persoane care vor analiza subiecte legate de risipa de alimente si sprijinirea fermelor de familie. Costurile totale pentru organizarea unui astfel de eveniment sunt estimate la 300.000 de euro. "Avem ocazia sa organizam in Romania, dupa 37 de ani, cea de-a doua conferinta regionala FAO pentru Europa si Asia Centrala. In 1976 am organizat cea de-a 10-a conferinta, tot pentru Europa si Asia, iar acum avem din nou ocazia sa aratam, ca membru din anul 1961 al acestei organizatii importante, progresele pe care le-a facut Romania in domeniul alimentatiei si agriculturii. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, in perioada 31 martie - 4 aprilie 2014, si vor participa 270 de persoane. Vor fi reprezentanti la nivel de ministri din 53 de state cu statut de membru permanent si membru asociat pentru Europa si Asia Centrala, agentii specializate ale ONU precum si un numar important de organizatii guvernamentale si nonguvernamentale", a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cu ocazia semnarii memorandumului pentru pregatirea celei de a 29-a Conferinte Regionale pentru Europa.

alimentefao2Romania va organiza in anul 2014 a doua intalnire regionala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru Europa si Asia Centrala, unde sunt asteptate sa participe peste 270 de persoane care vor analiza subiecte legate de risipa de alimente si sprijinirea fermelor de familie. Costurile totale pentru organizarea unui astfel de eveniment sunt estimate la 300.000 de euro. "Avem ocazia sa organizam in Romania, dupa 37 de ani, cea de-a doua conferinta regionala FAO pentru Europa si Asia Centrala. In 1976 am organizat cea de-a 10-a conferinta, tot pentru Europa si Asia, iar acum avem din nou ocazia sa aratam, ca membru din anul 1961 al acestei organizatii importante, progresele pe care le-a facut Romania in domeniul alimentatiei si agriculturii. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, in perioada 31 martie - 4 aprilie 2014, si vor participa 270 de persoane. Vor fi reprezentanti la nivel de ministri din 53 de state cu statut de membru permanent si membru asociat pentru Europa si Asia Centrala, agentii specializate ale ONU precum si un numar important de organizatii guvernamentale si nonguvernamentale", a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, cu ocazia semnarii memorandumului pentru pregatirea celei de a 29-a Conferinte Regionale pentru Europa.

Acesta a precizat ca pentru cresterii vizibilitatii in cadrul FAO, Romania sprijina Republica Moldova in organizarea reuniunii pregatitoare conferintei, costurile fiind acoperite de Guvernul roman, iar evenimentul va avea loc saptamana viitoare, pe 17 decembrie, la Chisinau. Tema principala a conferintei FAO de la Bucuresti va fi legata de risipa de alimente in Europa si Asia Centrala, dar si de spijinirea fermelor de familie, mai ales ca anul 2014 va fi declarat de FAO anul micilor fermieri.

"Sunt bucuros sa constant ca 2014 va fi desemnat de FAO drept anul de sprijinire a fermelor de familie. Romania a demarat deja programe de sprijinire a fermelor de familie pentru ca ele sunt motorul dezvoltarii agriculturii in Romania, dar si in regiune", a spus Constantin. In ceea ce priveste costurile estimate pentru organizarea unei astfel de conferinte, seful MADR a afirmat ca se ridica la circa 300.000 de euro, insa acestea sunt mai putin importante "fata de ceea ce inseamna un eveniment de o asa anvergura si prin care putem pune in valoare tot ceea ce are Romania mai bun in acest domeniu".

Potrivit reprezentantului FAO, Toni Alonzi, conferinta regionala de la Bucuresti reprezinta principalul forum si organism care stabileste prioritatile FAO in domeniul agriculturii, pescuitului si padurii.

"La conferinta regionala participa ministrii de resort si reprezentantii organizatiilor guvernamentale care discuta si se pun de acord asupra politicilor care trebuie dezvoltate in acest domeniu, oferind posibilitatea de a participa si organizatiilor nonguvernamentale si a celor din societatea civila. O astfel de conferinta devine importanta pentru coordonarea si sincronizarea acestei diversitati sociale, economice si culturale din aceste regiuni. (...) Vom discuta la Bucuresti despre risipa de alimente si a mancarii si vom oferi informatii despre ceea ce se intampla in regiune in domeniu. Una dintre constatarile noastre se refera la faptul ca, in general, consumatorii prefera produsele care au un termen de valabilitate mai lung ducand astfel la risipa unei bune parti a alimentelor", a spus Toni Alonzi, reprezentant regional pentru Europa si Asia Centrala al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

In opinia acestuia, in cadrul conferintei se vor furniza informatii despre importanta lantului valoric in domeniul alimentatiei si agriculturii, despre chestiunile legate de securitatea alimentara, gestionarea resurselor naturale si controlul si lupta impotriva daunatorilor. Romania inregistreaza in prezent o risipa de alimente de 5 milioane de tone, in timp ce in UE ajunge la gunoi anual o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente. Datele statistice arata ca la nivel global se irosesc 1,3 miliarde de tone de alimente, ceea ce reprezinta un cost de aproximativ 750 de miliarde de dolari.
Acordul pentru pregatirea celei de a 29-a Conferinte Regionale pentru Europa, ce va fi organizata la Bucuresti - Palatul Parlamentului, in perioada 29 martie - 4 aprilie 2014, a fost semnat marti de ministrul roman al Agriculturii si reprezentantul regional pentru Europa si Asia Centrala al FAO.



Poti fi interesat si de