PRO AGRO: Reconstructia cooperativelor agricole trebuie facuta dupa principii solide

PRO AGRO: Reconstructia cooperativelor agricole trebuie facuta dupa principii solide


Federatia Nationala PRO AGRO, in calitate de membru al Copa-Cogeca, a participat in data de 27 noiembrie 2013 la Business Forumul presedintiei Cogeca privind interna?ionalizarea cooperativelor agroalimentare, organizat la Bruxelles. Potrivit unui comunicat de presa al Federatiei, la Forum s-au dezbatut subiecte legate de siguranta alimentara si de criza economica. Actuala criza economica si cresterea cu aproape 70% a cererii de alimente la nivel mondial pana in anul 2050, vor fi punctul de plecare in dezvoltarea cooperativelor. Va fi necesara sustinerea fermierilor pentru a incasa mai mult, avand in vedere ca obtin doar o parte din pretul achitat de consumatori pentru produsele agroalimentare, se arata in comunicat.

proagro0Federatia Nationala PRO AGRO, in calitate de membru al Copa-Cogeca, a participat in data de 27 noiembrie 2013 la Business Forumul presedintiei Cogeca privind interna?ionalizarea cooperativelor agroalimentare, organizat la Bruxelles. Potrivit unui comunicat de presa al Federatiei, la Forum s-au dezbatut subiecte legate de siguranta alimentara si de criza economica. Actuala criza economica si cresterea cu aproape 70% a cererii de alimente la nivel mondial pana in anul 2050, vor fi punctul de plecare in dezvoltarea cooperativelor. Va fi necesara sustinerea fermierilor pentru a incasa mai mult, avand in vedere ca obtin doar o parte din pretul achitat de consumatori pentru produsele agroalimentare, se arata in comunicat.


Romania are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticentei fermierilor in a intra in cooperative agricole, deoarece majoritatea au impresia gresita ca cele actuale sunt la fel ca fostele CAP-uri. Diferenta este ca acele CAP erau conduse de stat, iar cooperativele agricole actuale, infiintate dupa principiile autentice existente la nivel mondial, sunt conduse in mod democratic, prin hotararea majoritatii membrilor, fiecare membru avand un vot. Cooperativele agricole din Romania sunt inca intr-o faza incipienta a dezvoltarii, in comparatie cu cele europene care functioneaza dupa aceleasi principii de zeci de ani. Reconstructia lor trebuie facuta dupa principii solide, cu rabdare si oameni capabili. Anul 2014, anul international al fermelor de familie ne ofera o posibilitate unica de a promova conceptul modern al cooperativei printre fermierii mici si mijlocii, a declarat Florentin Bercu, directorul executiv al PRO AGRO.

La eveniment au fost prezenti presedintele federatiei, Alex Jurconi, prim vicepre?edintele Viorel Nica si directorul executiv, Florentin Bercu.



Poti fi interesat si de