Constantin:Relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est nu reflecta un potential real de cooperare economica

Constantin:Relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est nu reflecta un potential real de cooperare economica


Relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est (ECE) nu reflecta pe deplin potentialul real de cooperare economica, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la atelierul destinat agriculturii desfasurat in cadrul Forumului Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.

22Relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est (ECE) nu reflecta pe deplin potentialul real de cooperare economica, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la atelierul destinat agriculturii desfasurat in cadrul Forumului Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.
"Desi contextul economic mondial este deosebit de complex, relatiile intre China si tarile Europei Centrale si de Est sunt bune, dar nu reflecta pe deplin potentialul real de cooperare economica. Prin dezbaterile de astazi vizam intensificarea investitiilor si facilitarea accesului companiilor europene pe piata chineza, in scopul reducerii deficitului comercial si, implicit, stimularea dezvoltarii economiilor noastre. Mi-ar face o deosebita placere ca reuniunea gazduita la Bucuresti sa ofere solutii dorintelor noastre, agricultura fiind o industrie care poate contribui la dezvoltarea atat pe verticala dar si pe orizontala a multor activitati conexe, ce contribuie la oferirea de locuri de munca si construirea unui mediu rural modern. (...) Imi exprim convingerea ca impreuna vom reusi sa consolidam relatiile noastre printr-o mai buna cunoastere care sa conduca la cresterea nivelul investitiilor si a volumului schimburilor comerciale in domeniul agroalimentar", a spus Constantin.

Acesta a precizat ca Romania a facut pasi importanti pentru a fructifica potentialul de cooperare cu Republica Populara Chineza, recent fiind completat si semnat cadrul juridic bilateral pentru exporturile de carne de porc si bovine de reproductie.

"Romania a facut pasi importanti pentru a fructifica potentialul de cooperare cu Republica Populara Chineza. Am incurajat participarea agentilor economici din Romania la targurile organizate in China, iar recent s-a concretizat interesul comun de a creste exporturile noastre de produse agricole si animaliere pe aceasta piata. Practic, prin activitatile realizate in 2012 si 2013 s-a deschis comertul cu carne de porc si bovine vii pentru reproductie intre Romania si China, anterior anului 1989 neexistand conditii favorabile, iar dupa acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale. (...) Piata chineza este de asemenea interesata de cresterea investitiilor in agricultura romaneasca si de importul de ovine din tara noastra, avand in vedere potentialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matca apreciind ca potential pentru export un numar de 4-5 milioane capete", a spus Daniel Constantin. Nu in ultimul rand, seful MADR a remarcat succesul programelor de promovare a vinului romanesc in China.

"Romania produce vinuri de calitate superioara, recunoscute prin distinctiile primite la nivel mondial, o incununare a acestor merite fiind gazduirea in acest an a Congresului Organizatiei Mondiale a Vinului.

In acest nou climat, doresc sa va confirm sustinerea in continuare a actiunilor de promovare privind alte produse precum mierea, cerealele, carnea de vita si de porc. Trebuie remarcata productia de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grau, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaica un milion tone care reprezinta o buna oportunitate pentru disponibilitati la export avand invedere consumul nostru intern de circa jumatate din productia obtinuta", a adaugat Daniel Constantin. Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est este organizat de catre Guvernul Romaniei, in marja reuniunii sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est-China.

Potrivit Agerpres, la Forum, pe langa oficialitati guvernamentale din 17 tari, au participat peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 romani si peste 400 din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria). Forumul de la Bucuresti este al treilea Forum Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, dupa cel organizat la Budapesta in 2011 si cel de la Varsovia in 2012.



Poti fi interesat si de