TVA de 9% la carne, gura de oxigen pentru producatorii din industrie

TVA de 9% la carne, gura de oxigen pentru producatorii din industrie


Necesitatea reducerii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la carne, supravietuirea industriei carnii in contextul noilor provocari si deschiderea de noi piete de export pentru produsele romanesti au fost printre cele mai "fierbinti" teme de discutie dintre autoritati si jucatorii din industrie la cea de-a doua editie a expozitiei internationale CARNEXPO, organizata de revista de specialitate Industria carnii.ro, in perioada 23-26 octombrie 2013. Reprezentantii companiilor si cei ai patronatelor de profil, prezenti la CARNEXPO 2013, considera ca reducerea TVA la carne, preparate din carne si peste este cea mai importanta masura care ar trebui aplicata in perioada urmatoare si care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra unei industrii estimate la o valoare de 1,7 miliarde de euro, dar care se confrunta si cu o evaziune fiscala pe masura, respectiv 40% din piata.

tvacarneeeeNecesitatea reducerii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) la carne, supravietuirea industriei carnii in contextul noilor provocari si deschiderea de noi piete de export pentru produsele romanesti au fost printre cele mai "fierbinti" teme de discutie dintre autoritati si jucatorii din industrie la cea de-a doua editie a expozitiei internationale CARNEXPO, organizata de revista de specialitate Industria carnii.ro, in perioada 23-26 octombrie 2013. Reprezentantii companiilor si cei ai patronatelor de profil, prezenti la CARNEXPO 2013, considera ca reducerea TVA la carne, preparate din carne si peste este cea mai importanta masura care ar trebui aplicata in perioada urmatoare si care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra unei industrii estimate la o valoare de 1,7 miliarde de euro, dar care se confrunta si cu o evaziune fiscala pe masura, respectiv 40% din piata.


Cu 140 de companii - principalii jucatori din industria carnii din Romania dar si companii de prestigiu international - prezente in pavilionul Exporom pe o suprafata de expunere de peste 10.000 de metri patrati, cinci conferinte si seminarii de profil, si un numar estimat de peste 10.000 de vizitatori, in mare parte specialisti, CARNEXPO s-a anuntat a fi, inca de la prima editie din 2011, cel mai mare eveniment de profil organizat pana acum in sud-estul Europei si a reusit sa confirme si la a doua editie din 2013. Cresterea numarului de firme participante si a suprafetei de expunere cu circa 30-40% fata de prima editie, dupa cum estimeaza organizatorii, ar putea aduce o crestere, cel putin similara, a numarului de contracte incheiate, in conditiile in care targul este destinat identificarii oportunitatilor de afaceri. Prima editie a CARNEXPO din 2011 a adus participantilor peste 200 de noi contracte cu o valoare comerciala de aproximativ 2,3 milioane euro si multe alte perspective pentru noi parteneriate.
Editia din acest an a Carnexpo a adus, pentru prima data in Romania, reprezentantii tarilor din zona, precum Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Ucraina, Bulgaria, Azerbaijan sau Grecia, potentiale piete de export pentru producatorii romani.

Ce spun autoritatile...

Scaderea TVA de la 24% la 9%, masura aplicata deja in domeniul moraritului si panificatiei de la 1 septembrie, are efecte vizibile in piata, iar autoritatile iau in calcul, in mod serios, extinderea acestei masuri si in industria carnii, pe parcursul anului 2014. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent la dezbaterile organizate de CARNEXPO, a explicat ca scaderea evaziunii fiscale din domeniu nu se va vedea doar prin taierea TVA cu 15 puncte procentuale, ci doar daca se vor aplica si alte masuri complementare precum intensificarea controalelor sau inasprirea pedepselor pentru evazionisti. Constantin a afirmat ca obiectivul comun este legat de eliminarea concurentei neloiale din piata si de salvarea societatilor din acest domeniu, recunoscand ca Romania, desi este o tara cu traditie in cresterea animalelor, inca importa 60 - 70% din materia prima necesara acestei piete.

Seful de la Agricultura le-a transmis producatorilor din industrie ca nu va renunta sa faca presiuni pentru deschiderea de piete noi de export pentru produsele alimentare romanesti deoarece "sunt competitive si pot sa faca fata pe oricare din pietele lumii", mentionand succesul Romaniei din acest an in ceea ce priveste deschiderea pietei din China pentru carne si produse din carne de porc si pentru bovine vii. "Vom pune in continuare presiune pe piata din Rusia pentru ca produsele noastre pot sa faca fata, sunt competitive, pe oricare din pietele lumii, inclusiv in Rusia. Aici nu vorbim despre chestiuni politice, ci despre chestiuni economice si cred ca din acest punct de vedere se poate deschide orice piata", a precizat Daniel Constantin.
La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Achim Irimescu, a afirmat ca reducerea Taxei pe Valoare Adaugata la carne se va reflecta initial in calitatea produselor, nu in pret, ceea ce inseamna ca "la un pret corect, vom avea un produs corect".

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, le-a transmis producatorilor din industria carnii ca institutia pe care o conduce nu se ocupa de punerea de taxe, ci de prevenirea unora, iar o mai buna colectare a impozitelor si taxelor va permite, ulterior, aplicarea unor masuri de relaxare fiscala.

Ce vor producatorii....

Multi producatori romani din industria carnii sunt in pragul insolventei din cauza scaderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gura de oxigen pentru industrie. Acestia vor ca masura sa se aplice de anul viitor pe intreg lantul de productie.
"Noi speram ca, dupa analiza care va fi facuta la sfarsitul acestui an, in a doua jumatate a anului viitor, sa avem TVA redusa la carne. De fapt, a fost si o promisiune inainte de alegeri a actualului Guvern ca va face acest lucru. Noi asteptam sa se intample acest lucru. Ceea ce putem spune este ca, daca vom ramane mai multi in viata, mai multi bani vom plati la buget', a subliniat directorul general al companiei Cris-Tim, Radu Timis, unul dintre cei mai mari producatori de mezeluri din Romania.

'Reducerea TVA ne-ar scoate din foame. Cel mai simplu ar fi ca TVA-ul sa se incaseze la cumparatorul final', a afirmat Irina Cernat, directorul general al companiei 'Pestisorul de aur'.
"Scaderea TVA va duce la scaderea pretului si speram ca scaderea pretului produsului final sa stimuleze putin si consumul', a reiterat Iulian Pasare, director general al firmei muresene Chemtech.
Pe de alta parte, producatorii considera ca o taxare mai redusa va scoate la lumina o parte din materia prima si din produsele comercializate pe piata neagra si, astfel, se va diminua presiunea exercitata de piata neagra asupra celor care lucreaza legal si care isi platesc impozitele si taxele.

Evaziunea fiscala din domeniul carnii si produselor din carne a crescut in urma cresterii TVA de la 19% la 24%. Aceasta a fost estimata la 230 de milioane de euro, dupa perioada majorarii TVA la 24%, iar autoritatile apreciaza ca au 'disparut' zeci de mii de tone de carne in economia subterana la nivelul anilor 2011 si 2012, ceea ce a condus la neincasarea la bugetul national a 30 de milioane de euro.
Reprezentantii asociatiilor din industrie si cei ai Ministerului Agriculturii au discutat si despre semnarea unui protocol de colaborare, la fel cum a fost semnat si in morarit si panificatie, dar numai cand se va ajunge la o formula unanim agreata. La CARNEXPO s-a vrut, dar nu s-a reusit.

Noutati si premii...
Pe parcursul celor patru zile de targ, mai multe companii au oferit specialistilor si nu numai demonstratii practice pentru echipamente aduse destinate sectorului, solutii si concepte utilizate pe piata de profil, dar si show-uri culinare, in special pe baza de peste. Vizitatorii targului au putut degusta produsele celor mai importanti producatori locali de mezeluri, dar si produse din peste pentru ca la actuala editie si-a gasit locul si acest sector, care a venit cu informatii actuale despre evolutia acestei piete in ultimii ani si despre fondurile europene pentru pescuit alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020.
Una dintre zilele evenimentului a fost dedicata comunitatilor din China, Ucraina, Rusia si Grecia, prezente in Romania, care au oferit vizitatorilor cate ceva din cultura si traditia lor.

CARNEXPO a promovat la editia din acest an programul Rabla pentru utilaje, care poate ajuta producatorii de carne sa-si utileze fabricile cu cele mai moderne tehnologii. Acestia primesc in schimbul utilajelor vechi un discount de 10-15% pe care il pot folosi la cumpararea de utilaje noi.
De asemenea, compania Multivac, a adus in premiera punga magica, utilizata la prepararea carnii la cuptor. Aceasta se deschide singura in cuptor, astfel incat sa permita rumenirea carnii. De altfel, compania s-a ales si cu trofeul INOVATIA CARNEXPO. Alte noua firme au primit trofee de excelenta pentru produsele lansate, printre ele numarandu-se Caroli, cu lansarea brandului Don Curcano, Darimex Techno pentru sistemul de clipsare R-I-D, Cris-Tim pentru lansarea gamei de produse fara E-uri sub brandul Vitality, Emerson Tehnik pentru producerea celulelor de fierbere si afumare in Romania, Doripesco - pentru micii pescaresti, prima gama de mici din peste sau Supremia pentru 'salmy dry express' - produs nou destinat fabricarii salamurilor crud-uscate.

Organizatorii au mai acordat noua diplome de excelenta, printre companiile care au primit se numara Big Duchman - pentru conceptul Farm Power Manager implementat pentru eficientizarea fermelor de porcine, Integra si Karpaten Meat - lansarea pe piata a gamei de produse manzat maturat Black Angus - doua diplome, Sergiana pentru lansarea carnatilor si slaninei de mangalita, Suraki pentru produsele cosmetice si medicale din ulei de strut si ulei de urs, Ferma Zootehnica pentru produsul carne de vita condimentata gata de gatit sau Eurofoodtechnik pentru sistemul de igienizare HBK Bradner Hygiene etc.

CARNEXPO 2015

Organizatorii iau in calcul extinderea targului pentru viitoarea editie, o expozitie de animale alaturi de toate echipamentele si utilajele necesare industriei fiind ceruta de cei mai multi dintre expozanti. Producatorii din industria carnii vor un eveniment complet, axat pe promovarea tuturor segmentelor de baza din industrie, incepand de la zootehnie, cresterea animalelor, abatorizare, procesare, materii prime, echipamente, utilaje si nu in ultimul rand retail. Cu alte cuvinte, un produs INTEGRAT.



Poti fi interesat si de