Bio Romania: Daca se reduce TVA la produsele bio, statul castiga din impozite si taxe

Bio Romania: Daca se reduce TVA la produsele bio, statul castiga din impozite si taxe


Statul roman va castiga din taxele si impozitele din industria procesatoare, daca se va reduce Taxa pe Valoare Adaugata la produsele bio procesate, si va putea exporta aceste produse bio cu valoare adaugata mare, potrivit Asociatiei Bio Romania. Conform unui comunicat remis Agerpres in caz contrar, Romania va ramane un importator de alimente ecologice procesate si un exportator de materii prime bio, in special cereale, intrucat TVA la export este de 0%.

bio2Statul roman va castiga din taxele si impozitele din industria procesatoare, daca se va reduce Taxa pe Valoare Adaugata la produsele bio procesate, si va putea exporta aceste produse bio cu valoare adaugata mare, potrivit Asociatiei Bio Romania. Conform unui comunicat remis Agerpres in caz contrar, Romania va ramane un importator de alimente ecologice procesate si un exportator de materii prime bio, in special cereale, intrucat TVA la export este de 0%.

"In ceea ce priveste alimentele ecologice din import, dorim sa atragem atentia ca, prin majorarea TVA de la 19 la 24%, s-a blocat dezvoltarea sectorului de procesare in sistem ecologic (bio) din Romania, deoarece in vestul Europei TVA la aceste alimente este intre 0 si 5%. Daca nu se va reduce TVA la alimentele bio, Romania va ramane un importator de alimente ecologice procesate, asa cum de altfel este in prezent, si un exportator de materii prime bio (in special cereale), la export TVA fiind de 0%. Daca se reduce TVA la produsele bio procesate, statul roman castiga din taxele si impozitele din industria procesatoare si vom putea exporta aceste produse bio cu valoare adaugata mare", se mentioneaza in comunicat. In alta ordine de idei, referitor la produsele traditionale si la cele bio, Asociatia considera ca un adevarat produs traditional este bio, pentru ca reteta traditionala nu are cum sa contina substante chimice de sinteza.

"Strategia Asociatiei Bio Romania este si de a certifica produsele traditionale in sistem ecologic, dupa certificarea pajistilor si pasunilor in acelasi sistem. Deja mai mult de jumatate din produsele bio romanesti sunt obtinute in sistem traditional. Avem peste un milion de hectare de pasuni si pajisti certificate bio. Asociatia, prin programul Fermierul BIO, doreste conversia fermierilor din agricultura de subzistenta in mici ferme bio, dezvoltarea fermelor familiale bio, care constituie o prioritate a actualului Guvern. Reducerea TVA la alimentele bio include si alimentul traditional autentic, aliment care mai are nevoie doar de certificarea bio", se mai arata in comunicat.

Totodata, Asociatia Bio Romania face un apel la toti politicienii sa puna deasupra disputelor politice sanatatea oamenilor si a naturii.

"Facem un apel sincer la toti politicienii romani ca obiectivele fundamentale ale vietii, cum ar fi sanatatea oamenilor si sanatatea naturii, sa fie deasupra tuturor disputelor politice", se mai spune in documentul citat.



Poti fi interesat si de