Constantin: In 2014 vizam pe investitiile in ferme si procesare

Constantin: In 2014 vizam pe investitiile in ferme si procesare


Primele masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 vor fi deschise la inceputul anului 2014 si vor viza investitiile in ferme si in procesare, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

investitiifermePrimele masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 vor fi deschise la inceputul anului 2014 si vor viza investitiile in ferme si in procesare, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"La inceputul anului 2014 vom deschide, pe raspunderea statului membru, masurile care vizeaza productia, deci infiintarea de ferme, si partea de procesare, pentru ca sunt masuri care au continuitate si la nivel european, regulamentele nu se modifica si atunci putem sa deschidem pe raspunderea statului membru", a spus Constantin. Noul PNDR 2014-2020 urmeaza sa fie trimis la Bruxelles pentru aprobare, insa beneficiarii pot depune proiecte pe anumite masuri, daca statul membru isi asuma raspunderea, chiar daca programul nu este inca aprobat de Comisia Europeana.

Seful de la Agricultura a precizat ca in viitorul PNDR alocarea pentru infiintarea fermelor este mult mai mare decat pentru partea de procesare, deoarece productia nu a facut fata nevoilor de procesare ale Romaniei.

"In viitorul PNDR alocarea pentru infiintarea fermelor este mult mai mare decat pentru partea de procesare pentru ca in actuala programare financiara am dezvoltat mai mult procesare, iar productia nu a facut fata cu nevoile pentru partea de procesare. Am fost pusi in situatia de a importa foarte mult si cred ca este important sa dezvoltam fermele de reproductie si de crestere in Romania ca sa putem raspunde nevoilor pe care le au procesatorii", a adaugat ministrul Agriculturii.
Programul National pentru Dezvoltare Rurala /PNDR/ 2014 - 2020 va fi structurat pe 13 masuri mult simplificate fata de cele 24 incluse in actualul program si va avea alocata o suma totala de 8,015 miliarde de euro.

Cea mai importanta masura din noul PNDR vizeaza "Investitiile in active fizice" si are prevazuta o suma de 1,932 miliarde de euro, cu trei submasuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare si infrastructura, cea mai mare suma - 1,025 miliarde euro - fiind orientata catre modernizarea fermelor, iar 324 de milioane de euro pentru procesare.

"Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor" are prevazuta o suma de 1,032 miliarde de euro in noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge catre "Instalarea tinerilor fermieri" si 412,8 milioane euro pentru "Start up si dezvoltarea de microintreprinderi".

O alta masura din noul PNDR vizeaza "Serviciile de baza si reinnoirea satelor din zonele rurale" cu fonduri de un miliard de euro, iar agricultura ecologica va beneficia de peste 200 de milioane de euro in urmatorii sapte ani. O alta masura importanta este cea legata de "Gestionarea riscurilor", care are alocata o suma de 397,8 milioane de euro.
PNDR este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania.



Poti fi interesat si de