Constantin: ANSVSA va efectua controale in laboratoarele particulare care certifica siguranta produselor

Constantin: ANSVSA va efectua controale in laboratoarele particulare care certifica siguranta produselor


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor incepe sa efectueze controale in laboratoarele particulare care emit buletine de analiza cu privire la calitatea produselor din carne, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizand ca i-a cerut sefului ANSVSA sa inaspreasca legislatia in domeniu, in contextul scandalului legat de carnea contaminata cu salmonela.

efectuarecontroaleAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor incepe sa efectueze controale in laboratoarele particulare care emit buletine de analiza cu privire la calitatea produselor din carne, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizand ca i-a cerut sefului ANSVSA sa inaspreasca legislatia in domeniu, in contextul scandalului legat de carnea contaminata cu salmonela.

"Am avut o discutie si cu presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, ieri. Incepand de astazi sunt foarte multe controale pe care le deruleaza ANSVSA cu privire nu doar la calitatea produselor, la anumite analize, dar si cu privire la activitatea anumitor laboratoare particulare, unde se realizeaza acel proces de autocontrol. Deci practic orice produs din Romania, pentru a fi comercializat, trebuie sa fie insotit de un buletin de analize care sa certifice calitatea si siguranta. Multe dintre acestea se realizeaza in anumite laboratoare particulare. Ele sunt acreditate in conformitate cu legislatia nationala, dar cred ca trebuie sa modificam legislatia si sa intarim controalele la aceste laboratoare private in perioada imediat urmatoare, incepand chiar de astazi", a subliniat Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria. Intrebat la cat se cifreaza pierderile suferite de producatorii de carne din Romania, el a raspuns ca acestea sunt estimate la "zeci de milioane de euro".
"Din acest motiv fac acest apel sa nu exageram cu generalizarea acestui subiect. Sunt cazuri izolate. Am speranta ca veterinarii isi fac datoria asa cum trebuie. Acolo unde au existat anumite situatii, ele vor fi sanctionate cu prioritate", a spus Constantin.

In legatura cu carnea retrasa din magazine, el a afirmat ca este o "masura de precautie". Pe de alta parte, Constantin a mentionat ca, daca produsele au ajuns pe raft contaminate, aceste cazuri trebuie sanctionate "in consecinta".

"N-am informatia ca aceasta cantitate care a fost retrasa are probleme. Este o masura de precautie. Pana la aflarea analizelor, cred ca este bine sa ramanem in aceasta zona de precautie. Daca totusi se vor certifica anumite situatii, as vrea sa le tratam ca un caz particular si nu sa generalizam, mergand si avand posibilitatea cu ajutorul medicilor veterinari sa identificam exact provenienta si sa verificam unde au existat asemenea situatii, ca produsele au ajuns pe raft cu un aviz. Daca a existat acel aviz - ma refer la buletin de analiza - sigur ca acolo vorbim deja de frauda si atunci ar trebui sa sanctionam in consecinta, din acest motiv l-am rugat pe domnul Manastireanu sa analizeze legislatia in vigoare, sa demareze controale incepand de astazi si, in egala masura, sa modifice legislatia astfel incat sa o inasprim, ca sa dam siguranta cetateanului ca ceea ce consuma este sigur", a explicat Daniel Constantin.

Facand referire la date ale Ministerului Sanatatii, Daniel Constantin a precizat ca, in Romania, sunt mai putine cazuri de imbolnaviri cu salmonela, situandu-se la aproximativ 25% fata de media UE.
"Sunt date pe care le avem de la Ministerul Sanatatii, le-am comparat cu alte state membre. In Romania cazurile de imbolnaviri cu salmonela sunt undeva la 25% fata de media UE, asta arata ca totusi exceptiile trebuie tratate ca exceptii, nu ca o regula", a precizat Daniel Constantin.

In ceea ce priveste Avicola Calarasi, el a spus ca situatia este "destul de dificila", ca "sunt 1,7 milioane de capete, care astazi nu mai pot fi sacrificate" si ca "acolo va trebui sa se ia o decizie in perioada urmatoare".

Inspectorii sanitar-veterinari suceveni au pus sub sechestru aproximativ 3,7 tone de carne de pui de la ''Avicola'' Calarasi, fiind suspectata de a fi neconforma, a declarat, luni, prefectul Florin Sinescu.
De asemenea, o tulpina bacteriana a fost descoperita in urma analizelor efectuate de DSVSA Prahova pe un lot de carne de pui provenind de la Avicola Calarasi si care a fost retrasa de la comercializare in judet, autoritatile afirmand ca deocamdata nu se poate spune cu exactitate daca este vorba despre salmonela.



Poti fi interesat si de