Manastireanu: Nu am primit toate datele privind conservele din carne de vita suspectate ca ar contine carne de cal

Manastireanu: Nu am primit toate datele privind conservele din carne de vita suspectate ca ar contine carne de cal


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a primit pana in prezent, pe sistemul european rapid de alerta, toate datele referitoare la lotul de conserve din carne de vita, provenite din Romania, suspectate de autoritatile din Marea Britanie ca ar contine carne de cal, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

conservebritianicAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a primit pana in prezent, pe sistemul european rapid de alerta, toate datele referitoare la lotul de conserve din carne de vita, provenite din Romania, suspectate de autoritatile din Marea Britanie ca ar contine carne de cal, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

"De regula, cand se anunta un astfel de caz, autoritatea statului membru trebuie sa spuna lotul, cantitatile, data de fabricatie, ca noi sa putem face verificarile vizavi de ceea ce se suspicioneaza. Noi am luat ca data de referinta inca de anul trecut ceea ce a produs aceasta fabrica, tocmai pentru a ne lua o marja de siguranta fata de produsele exportate in Uniunea Europeana. Singurul lucru pe care il spun autoritatile din Marea Britanie este ca produsele respective expira in ianuarie 2016. De regula, tot ce se pune pe sistemul european rapid de alerta se pune dupa ce se strang toate datele referitoare la lot, cantitate, materie prima etc., dar, deocamdata, nu am primit nimic. Ce avem este ceea ce a fost pus pe site-ul Agentiei pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie", a precizat Manastireanu.

Potrivit sursei citate, este vorba de o singura firma din Romania si un singur depozit, iar la inceputul saptamanii viitoare, cel mai probabil luni, va exista un rezultat final in urma verificarilor. Din datele verificate pana in prezent de inspectorii veterinari nu se confirma ca ar fi vorba despre frauda.

"Este vorba de o singura firma, un singur depozit. Probabil, la inceputul saptamanii viitoare, luni, vom avea un rezultat final, pentru ca daca mai gasim probe din lotul care noi consideram ca este incriminat facem si noi determinarile de laborator, ca sa vedem daca se confirma ceea ce suspicioneaza autoritatile din Marea Britanie. Informatiile pe care le avem de la autoritatile din Marea Britanie spun ca in conserve de carne de vita feliata s-a gasit un procent intre 1% si 5% ADN de cal, dar nu avem informatii suplimentare, nu avem numarul lotului respectiv, nu avem cantitatea de conserve care este suspicionata, dar se fac cercetari si vom da publicitatii rezultatele", a explicat seful ANSVSA.
Acesta a precizat ca, in urma scandalului carnii de cal din Franta, Comisia Europeana a hotarat ca toate produsele din carne de vita comercializate pe piata europeana sa fie controlate din punct de vedere al ADN-ului.

"Noi, la acest producator, am efectuat la solicitarea lor analize privind procentul de ADN si acesta s-a incadrat in limitele acceptate de CE pana in 1%, ceea ce inseamna, pe regulamentele europene, ca este contaminare accidentala pe fluxul tehnologic. Din datele pe care le avem pana acum de la acest agent economic, nu se pune problema de frauda, insa, in urma verificarilor pe care le facem, o sa vedem ce suspicioneaza autoritatile din Marea Britanie", a mai spus Manastireanu.



Poti fi interesat si de