Manastireanu: Nu exista suspiciune de frauda cu carne de cal la conservele exportate in Marea Britanie

Manastireanu: Nu exista suspiciune de frauda cu carne de cal la conservele exportate in Marea Britanie


Inspectorii sanitari - veterinari fac verificari la societatea banuita ca ar fi exportat in Marea Britanie conserve de carne feliata de vita in care s-a detectat ADN de cal, dar din documentele si analizele facute chiar de firma respectiva la loturile trimise la export nu exista suspiciune de frauda cu carne de cal, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

declaratiescandalconserveInspectorii sanitari - veterinari fac verificari la societatea banuita ca ar fi exportat in Marea Britanie conserve de carne feliata de vita in care s-a detectat ADN de cal, dar din documentele si analizele facute chiar de firma respectiva la loturile trimise la export nu exista suspiciune de frauda cu carne de cal, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

"Stim care este firma, stim care este judetul - i-am rugat (pe inspectori - n. r.) sa mearga sa faca o prima ancheta, sa vada exact de unde provine materia prima si, dupa ce primim toate informatiile de la colegii din Marea Britanie, vom veni si noi cu informatii suplimentare. Facem verificari acolo. Se verifica toata trasabilitatea produsului respectiv, de la materia prima, pana la produsul finit. De regula, firmele, cand fac export in spatiul intracomunitar, mai ales pe produsele care sunt din carne de vita, isi fac propriile determinari de ADN la laboratorul national de referinta de la Bucuresti si dupa aceea exporta in spatiul comunitar. Din ceea ce avem la ora actuala, din documentele si din analizele pe care le-au facut la loturile trimise la export, nu exista o astfel de suspiciune de frauda cu carne de cal", a explicat Manastireanu, la Realitatea TV.

Acesta a precizat ca este vorba despre o informare postata de autoritatile din Marea Britanie pe site-ul Agentiei pentru Standarde Alimentare (FSA), care doar face referire la un produs provenit de la o firma din Romania - conserve carne de vita feliata.

"S-a descoperit un procent intre 1% si 5% de ADN (de cal - n. r.). Daca vorbim pe legislatia europeana, procentul de 1% demonstreaza doar ca are loc o contaminare pe fluxul tehnologic. Daca depaseste 1%, este frauda. Nu avem informatii suplimentare de la colegii din Marea Britanie. Probabil ca ancheta este in desfasurare si la dansii. Cand se strang toate informatiile, se posteaza pe sistemul european de alerta, insa noi am difuzat deja catre judetul unde se gaseste firma respectiva informatiile preliminare", a precizat seful ANSVSA.

Acesta a subliniat ca o eventuala prezenta a carnii de cal in produs nu afecteaza siguranta alimentara, ci este vorba despre inselarea increderii consumatorului, intrucat este vorba doar de diferenta de costuri.

"Este diferenta de cost intre cele doua tipuri de carne (carnea de cal este mai ieftina decat cea de vita - n.r.). Substitutia carnii de vita cu cea de cal se inscrie pe zona de frauda si de inselare a increderii consumatorului si nu este vorba despre siguranta alimentara. Daca firma respectiva a livrat astfel de produse si pe piata din Romania si daca se confirma aceasta substitutie, bineinteles ca marfa se distruge, facem comunicare catre alte organe ale statului care vor trebui sa vada daca este vorba despre frauda sau nu", a adaugat Vladimir Manastireanu.

Un lot de conserve continand carne feliata de vita a fost retras de la vanzare in doua retele de magazine din Marea Britanie in urma detectarii de ADN de cal. Conservele erau produse in Romania in ianuarie 2013, a relatat, joi, Sky News.
Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) a anuntat ca loturile de conserve produse in Romania in luna ianuarie a acestui an au fost livrate retelelor de magazine Home Bargains si Quality Save de pe teritoriul britanic. Declaratia FSA confirma ca pachetele de 320 de grame avand scris pe eticheta Carne feliata de vita in sos' contineau intre 1% si 5% ADN de cal. Prezenta ADN-ului de cal a fost identificata in timpul unui test de rutina realizat de specialistii FSA din Consiliul districtului Lincolnshire menit sa verifice eventuala prezenta a fenilbutazonei, o substanta analgezica. Potrivit FSA, loturile respective de conserve au fost retrase de la vanzare deoarece carnea de cal nu figura pe lista ingredientelor de pe eticheta. Produsele aveau ca data de expirare ianuarie 2016, adauga sursa citata.



Poti fi interesat si de