Irimescu (MADR): Reducerea TVA la carne ar trebui sa insemne pentru consumatori produse corecte

Irimescu (MADR): Reducerea TVA la carne ar trebui sa insemne pentru consumatori produse corecte


Reducerea Taxei pe Valoare Adaugata la carne se va reflecta initial in calitatea produselor, nu in pret, astfel ca, la un pret corect, vom avea un produs corect, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Achim Irimescu.

achimirimescudeclaratieReducerea Taxei pe Valoare Adaugata la carne se va reflecta initial in calitatea produselor, nu in pret, astfel ca, la un pret corect, vom avea un produs corect, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Achim Irimescu.
"Pentru consumatori, masura (de reducere a TVA la carne - n.r.,) nu inseamna in prima faza reducerea pretului, trebuie sa fim foarte clari! Pentru consumatori, ar trebui sa fie un produs corect. Un producator, pentru a oferi la un pret mai mic in conditiile unui TVA mare, poate sa modifice reteta. In cazul in care pretul este corect, vom avea si un produs corect si nu va disparea nici producatorul roman de pe piata, iar consumatorul va fi multumit', a spus Irimescu, prezent la conferinta de deschidere a Targului International CARNEXPO 2013.

Acesta a sustinut ca, in Romania, pretul carnii este mult mai mic comparativ cu cel practicat in unele state din Vest. De exemplu, in Belgia, pretul pe kilogram la carnea de porc nu scade sub 10 euro, in timp ce pentru carnea cu o calitate deosebita urca si la 20 de euro. La carnea de vita, pretul unui kilogram depaseste 12 euro, pe cata vreme, in Romania, un kilogram de carne de vita se poate gasi cu 15 - 20 de lei. In ceea ce priveste aplicarea cotei reduse de TVA in sectorul painii, Irimescu a spus ca s-au aplicat multe amenzi, iar activitatea de control se va intensifica in perioada urmatoare. La randul lor, producatorii de mezeluri spera ca reducerea TVA la carne sa aiba loc anul viitor, iar masura sa se aplice pentru intreg lantul de productie.

"Noi speram ca, dupa analiza care va fi facuta la sfarsitul acestui an, in a doua jumatate a anului viitor, sa avem TVA redus la carne. De fapt, a fost si o promisiune inainte de alegeri a actualului Guvern ca va face acest lucru. Noi asteptam sa se intample acest lucru. Ceea ce putem spune este ca, daca vom ramane mai multi in viata, mai multi bani vom plati la buget', a subliniat directorul general al Cris-Tim, Radu Timis.

Revista de specialitate Industria carnii.ro a organizat Targul International CARNEXPO 2013 in perioada 23 - 26 octombrie, in incinta complexului expozitional EXPOROM. CARNEXPO 2013 - cel mai mare targ din sud-estul Europei specializat pe industria carnii si domeniile conexe acesteia - a reunit sub acelasi pavilion atat companii de prestigiu la nivel international, cat si principalii jucatori din industria carnii din Romania.



Poti fi interesat si de