Ilie Van: Prin masuri suplimentare de control se imbogatesc inspectorii

Ilie Van: Prin masuri suplimentare de control se imbogatesc inspectorii


Combaterea evaziunii s-ar putea face mai eficient prin masuri fiscale, precum reducerea TVA, pentru ca, intr-o economie de piata, aplicarea doar a unor masuri de control duce la imbogatirea inspectorilor, a afirmat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

vancarnexpoCombaterea evaziunii s-ar putea face mai eficient prin masuri fiscale, precum reducerea TVA, pentru ca, intr-o economie de piata, aplicarea doar a unor masuri de control duce la imbogatirea inspectorilor, a afirmat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

"Si noi, ca asociatie, trebuie sa lucram mai mult cu institutiile fiscale ale statului, sa-i facem sa inteleaga ca douazeci si ceva de ani s-a incercat sa se rezolve problema evaziunii fiscale prin controale. Intr-o economie de piata, controlul este ineficient. Stim foarte bine: ai mai pus o masura de control, ai imbogatit niste inspectori. Cred ca masurile fiscale ar putea sa rezolve problema evaziunii. Aceste masuri fiscale, completate cu un control, asa cum s-a facut la paine, cred ca sunt foarte eficiente", a spus Van, intr-un seminar organizat in cadrul targului CARNEXPO 2013.

Potrivit acestuia, eforturile pe care le-a facut Guvernul alocand diferite sume in diverse etape pentru dezvoltarea sectorului nu s-au regasit in cresterea efectivelor de animale la nivel national. In opinia sa, cauzele nu sunt legate neaparat de factorii de productie, in acest caz fiind vorba mai ales de concurenta neloiala de pe piata.

"Avem in continuare aceasta problema a concurentei neloiale determinata de evaziunea TVA-ului, acest TVA de 24%. Noi, pana acum, aveam o problema de import-export. Aveam evaziune fiscala pe produsele importate si, partial, pe produsele exportate, in special cu tarile vecine. Vreau sa va spun acum ca din semnalele primite de la colegii din teritoriu avem probleme cu evaziunea fiscala pe intern. Toti colegii care fac o treaba buna, care sunt corecti si platesc dari si impozite la stat se lovesc de urmatoarea situatie: nu pot sa comercializeze carne la comercianti decat fara factura. Oare organele fiscale din judetele respective nu vad, nu aud, nu se discuta aceste lucruri in zona respectiva? Cum este posibil acest lucru?", s-a intrebat presedintele UCPR.

Van a mai atras atentia asupra efectelor evaziunii pe TVA, despre aceasta afirmand ca este "criminala" pentru sectorul de crestere a animalelor.

"Masura reducerii TVA nu trebuie privita doar ca impact imediat asupra bugetului. Sigur ca este si aceasta o problema, pentru ca discutam de bugete pe ani de zile. Trebuie gasite solutii sa-i convingem pe cei de la Finante ca trebuie privita problema pe termen mediu. Eu, daca reusesc sa ma dezvolt, creez locuri de munca, platesc alte dari si alte impozite la buget, nu neaparat prin acest TVA', a explicat Ilie Van.

Revista de specialitate Industria carnii.ro a organizat Targul International CARNEXPO 2013 in perioada 23 - 26 octombrie, in incinta complexului expozitional EXPOROM.

CARNEXPO 2013 - cel mai mare targ din sud-estul Europei specializat pe industria carnii si domeniile conexe acesteia - a reunit sub acelasi pavilion atat companii de prestigiu la nivel international, cat si principalii jucatori din industria carnii din Romania.



Poti fi interesat si de