Constantin: Industria carnii reprezinta o piata de 1,7 miliarde de euro, dar care inregistreaza o evaziune de 40%

Constantin: Industria carnii reprezinta o piata de 1,7 miliarde de euro, dar care inregistreaza o evaziune de 40%


Industria carnii reprezinta o piata extrem de importanta pentru Romania, cu o valoare estimata de 1,7 miliarde de euro, dar care inregistreaza o evaziune in jurul procentului de 40%, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, in cadrul unui seminar dedicat industriei carnii din Romania.

constantincarnexpoIndustria carnii reprezinta o piata extrem de importanta pentru Romania, cu o valoare estimata de 1,7 miliarde de euro, dar care inregistreaza o evaziune in jurul procentului de 40%, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, in cadrul unui seminar dedicat industriei carnii din Romania.

"Industria carnii reprezinta o piata extrem de importanta pentru Romania, avand o valoare estimata de 1,7 miliarde de euro, dar care inregistreaza si o evaziune in jurul procentului de 40%, deci sume importante pe care bugetul de stat, din pacate, nu poate sa le colecteze. Obiectivul principal pentru dumneavoastra este eliminarea concurentei neloiale din piata si rezolvarea situatiei in care ne aflam si care treneaza de foarte multi ani. Trebuie sa gasim solutii pentru a avea un mediu concurential corect si a salva societatile din acest domeniu", a spus Constantin.

Acesta a precizat ca, in prezent, Romania importa 60 - 70% din materia prima pentru aceasta piata, desi este o tara cu traditie in cresterea animalelor.

"Romania a fost si este o tara a crescatorilor de animale, dar pe anumite specii efectivele au scazut in ultimii 20 de ani, chiar daca subventiile europene au micsorat aceasta scadere accentuata inregistrata la aproape toate speciile, cu mici exceptii, respectiv la ovine si caprine. Din pacate, importam foarte mult pentru industria carnii, circa 60-70% din materia prima de care dvs. aveti nevoie. E un lucru neplacut, intr-o tara cu potential urias pentru a creste animale si pentru a produce suficient nevoilor pe care le avem. Azi, din cauza efectivelor scazute, dar si din cauza preturilor si a costurilor de productie care sunt mai mari decat in alte state, se importa foarte mult", a mai precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, Romania a avut la dispozitie in ultimii ani fonduri europene importante pentru dezvoltarea fermelor si a unitatilor de procesare, dar din pacate acestea s-au dovedit insuficiente, in conditiile in care importurile de materie prima din industria carnii sunt la un nivel de 70%.

"In actualul PNDR, am avut peste 1,3 miliarde de euro pe masura 121 prin care cei care au vrut sa-si dezvolte ferme de crestere au avut posibilitatea sa investeasca sume importante si s-au investit sume importante, dar din pacate insuficiente ca sa asiguram materia prima. De asemenea, cei care au vrut sa-si dezvolte unitati de procesare au avut la dispozitie un miliard de euro prin masura 123. Romania are unitati importante de procesare, dar trebuie sa ne asiguram in viitorul PNDR ca vom avea suficiente ferme de productie si de crestere, astfel incat sa iesim din aceasta situatie in care importam 70% din materia prima", a adaugat seful MADR.

Carnexpo 2013 - cel mai mare targ din sud-estul Europei specializat pe industria carnii si domeniile conexe acesteia - a reunit sub acelasi pavilion atat companii de prestigiu la nivel international, cat si principalii jucatori din industria carnii din Romania.



Poti fi interesat si de