Daniel Constantin: Viitorul PNDR poate fi implementat din 2014

Daniel Constantin: Viitorul PNDR poate fi implementat din 2014


Viitoarea forma a Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) ar putea fi implementata din a doua parte a anului, dupa finalizarea negocierilor cu Comisia Europeana(CE)ce vor debuta in iunie 2014, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cadrul conferintei 'Agri-Business pe profit: Finantarea afacerilor din agricultura', organizata la Bucuresti. 'Pana la finele acestei luni vom afla ce se intampla cu banii pe PNDR. Acum nu va pot spune mai multe lucruri. Tot in aceasta perioada am discutat la Bruxelles ca, in prima parte a anului 2014, sa deschidem anumite masuri care au fost inchise, gen investitii in exploatatii agricole. In viitorul PNDR vom finanta mai mult proiectele integrate care sa aduca valoare adaugata. Vom incerca sa stimulam acest gen de proiecte. Pomicultura, laptele si zonele montane vor fi sub-programe in viitorul PNDR, masuri distincte. Pana in ianuarie 2014 vom trimite forma initiala la Comisie, pana in iunie vom incepe negocierile, iar in a doua parte a anului viitor cred ca vom reusi sa implementam noul PNDR', a spus Constantin.

noulpndrViitoarea forma a Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) ar putea fi implementata din a doua parte a anului, dupa finalizarea negocierilor cu Comisia Europeana(CE)ce vor debuta in iunie 2014, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cadrul conferintei 'Agri-Business pe profit: Finantarea afacerilor din agricultura', organizata la Bucuresti. 'Pana la finele acestei luni vom afla ce se intampla cu banii pe PNDR. Acum nu va pot spune mai multe lucruri. Tot in aceasta perioada am discutat la Bruxelles ca, in prima parte a anului 2014, sa deschidem anumite masuri care au fost inchise, gen investitii in exploatatii agricole. In viitorul PNDR vom finanta mai mult proiectele integrate care sa aduca valoare adaugata. Vom incerca sa stimulam acest gen de proiecte. Pomicultura, laptele si zonele montane vor fi sub-programe in viitorul PNDR, masuri distincte. Pana in ianuarie 2014 vom trimite forma initiala la Comisie, pana in iunie vom incepe negocierile, iar in a doua parte a anului viitor cred ca vom reusi sa implementam noul PNDR', a spus Constantin.

UEa rambursat Romaniei, din 2007 si pana in prezent, peste 10 miliarde de euro, bani atrasi in economia romaneasca, pe cele trei programe destinate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului, potrivit datelor furnizate Agerpres de MADR. Fondurile europene alocate Romaniei pe actuala programare financiara sunt de circa 14,5 miliarde de euro pe cele trei programe. In ceea ce priveste banii rambursati pentru plata proiectelor prin PNDR, exclusiv din fonduri europene, fara cofinantarea de la bugetul de stat, suma se ridica la circa 4,46 miliarde de euro, reprezentand un procent de absorbtie de aproximativ 62%.

Reformarea Politicii Agricole Comune /PAC/, microcreditarea pentru investitiile in agricultura si platile directe si subventiile din agricultura sunt doar cateva dintre temele ce vor fi abordate marti in cadrul conferintei 'Agri-Business pe profit: Finantarea afacerilor din agricultura', organizata la Bucuresti.

Potrivit agendei evenimentului, pe lista invitatilor se afla Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu - consilier prezidential in domeniul Agriculturii, Dorel Gheorghe Benu - director general, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura /APIA/, Laurentiu Baciu - presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania /LAPAR/ si Sorin Minea - presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara /Romalimenta.



Poti fi interesat si de