Peste 10 miliarde de euro pentru programele destinate agriculturii

Peste 10 miliarde de euro pentru programele destinate agriculturii


Uniunea Europeana a rambursat Romaniei din 2007 si pana in prezent peste 10 miliarde de euro, bani atrasi in economia romaneasca, pe cele trei programe destinate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.Fondurile europene alocate Romaniei pe actuala programare financiara sunt de circa 14,5 miliarde de euro pe cele trei programe.In ceea ce priveste banii rambursati pentru plata proiectelor prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), exclusiv din fonduri europene, fara cofinantarea de la bugetul de stat, suma se ridica la circa 4,46 miliarde de euro, reprezentand un procent de absorbtie de aproximativ 62%.

agriUniunea Europeana a rambursat Romaniei din 2007 si pana in prezent peste 10 miliarde de euro, bani atrasi in economia romaneasca, pe cele trei programe destinate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.Fondurile europene alocate Romaniei pe actuala programare financiara sunt de circa 14,5 miliarde de euro pe cele trei programe.In ceea ce priveste banii rambursati pentru plata proiectelor prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), exclusiv din fonduri europene, fara cofinantarea de la bugetul de stat, suma se ridica la circa 4,46 miliarde de euro, reprezentand un procent de absorbtie de aproximativ 62%.


Pentru perioada 2007 - 2013, sumele alocate Romaniei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), doar din bugetul Uniunii Europene, au totalizat 8 miliarde de euro.
Pana in prezent, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a incheiat 81.311 de contracte de finantare in valoare de circa 5,5 miliarde de euro, anul 2013 fiind ultimul an in care mai pot fi contracte proiecte pe actuala programare financiara. Raportat la valoarea totala a fondurilor disponibile prin PNDR doar pentru proiecte de investitii, respectiv circa 6,7 miliarde de euro, procentul de contractare a fondurilor este de circa 82%.

In ceea ce priveste rambursarile din Fondul European pentru Garantare in Agricultura (FEGA), de unde se fac platile pe suprafata, Romaniei i-au fost rambursate 4,575 miliarde de euro, respectiv aproape 80% din suma totala alocata pentru perioada 2007- 2013 de 6,227 miliarde de euro. La aceasta data, platile totale efectuate de APIA depasesc 4,939 miliarde de euro, dar nici in aceasta suma si nici in cea rambursata Romaniei nu au fost incluse platile din acest an, deoarece acestea vor debuta, conform calendarului agreat cu Comisia Europeana (CE), la 16 octombrie, din bugetul national, iar ulterior, probabil la inceputul anului 2014, va fi efectuata rambursarea din partea CE.

Pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS) aferenta anului 2013, suma alocata Romaniei din FEGA este 1,403 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al platilor este de 139,17 euro /hectar. La aceasta suma, Guvernul a mai aprobat inca o plata suplimentara de 21 de euro pe hectar din bugetul national, ceea ce ridica subventia pe suprafata la 160 de euro pe hectar.
De asemenea, pe cel de-al treilea program european din domeniu, Programul Operational pentru Pescuit (POP), au fost rambursate Romaniei in jur de 49,1 milioane de euro, aproximativ 25% din asistenta UE alocata Romaniei prin Fondul European pentru Pescuit (FEP). Romania beneficiaza pentru perioada 2007-2013 pe acest program de 230,7 milioane de euro de la UE pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii.

Platile prin POP au fost intrerupte, in ianuarie 2012, din cauza unor erori si nereguli in procesul de selectie a proiectelor depuse, dar si a unor deficiente in separarea functiilor si atributiilor din cadrul Autoritatii de Management. Comisia Europeana a deblocat Programul Operational de Pescuit un an mai tarziu, in mai 2013, cand a rambursat Romaniei cele aproape 50 de milioane de euro pe care le-a suportat statul roman.Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, Romania prezinta in acest an un risc de dezangajare de 7-10 milioane de euro pe acest program din cauza intarzierilor inregistrate in derularea programului.



Poti fi interesat si de