Daniel Constantin: sper ca in umatoarele zile vom primi un raport favorabil din partea CE pe pesta porcina

Daniel Constantin: sper ca in umatoarele zile vom primi un raport favorabil din partea CE pe pesta porcina


Comisia Europeana ar putea ridica in acest an restrictiile impuse Romaniei in ceea ce priveste exporturile de carne de porc pe piata intracomunitara, un raport favorabil pe pesta porcina fiind asteptat in zilele urmatoare, considera ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

danielansvsaComisia Europeana ar putea ridica in acest an restrictiile impuse Romaniei in ceea ce priveste exporturile de carne de porc pe piata intracomunitara, un raport favorabil pe pesta porcina fiind asteptat in zilele urmatoare, considera ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Am avut o misiune de audit din partea Comisiei Europene pe zona sanitar-veterinara si am speranta ca in urmatoarele zile vom primi un raport favorabil in ceea ce priveste pesta porcina. Suntem blocati din anul 2007 din punct de vedere al exportului pe piata UE, sunt conditii destul de aspre acolo. Sigur, nu am vazut inca raportul, dar exista dupa aceasta misiune sperante foarte mari in randul specialistilor sanitar-veterinari si in randul celor din industrie, care au primit aceste delegatii, ca lucrurile se pot rezolva si Romania va fi trecuta pe anexa 2, iar exporturile de carne de porc nu vor mai avea astfel de impedimente cum au fost pana in prezent. S-au facut progrese importante in acest sector si ma bucur foarte mult ca reusim sa deblocam piete noi de desfacere", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca una dintre preocuparile sale principale este "sa gasim piete de desfacere importante pentru productia pe care o obtinem", China si Rusia fiind doua piete care trebuie cucerite pentru desfacerea produselor agroalimentare romanesti.

"Una dintre preocuparile mele este de incerca sa gasim pentru productia pe care o obtinem piete de desfacere importante, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, vom ajunge la un nivel important de productie in Romania. Nu este suficient sa produci, sa aduci valoare adaugata, sa procesezi, ci este important sa ai si piata de desfacere. Toate investitiile majore s-au dezvoltat atunci cand a existat cerere. Anul trecut am avut o vizita in China si una in Rusia si de fiecare data am incercat sa discutam care sunt posibilitatile de schimburi comerciale. Pe piata din China am avut succes si datorita progresului care s-a realizat in activitatea ANSVSA. Acolo putem sa exportam acum produse din carne de porc, dar si bovine vii. Cei din industrie apreciaza aceasta piata si isi cauta contacte pentru a dezvolta relatiile comerciale cu China. Pe piata din Rusia avem insa anumite piedici, chiar daca a existat vointa politica si imediat au trimis inspectorii sanitari-veterinari. Din pacate, raspunsul nu a fost favorabil. Vom face in continuare eforturi sa ne adaptam la cerintele importante pe care le au cei de pe piata ruseasca", a subliniat seful MADR.Romania a alocat pentru eradicarea pestei porcine clasice peste sapte milioane de euro din 2007 si pana in prezent, potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Noi am tinut foarte strict de declararea intregului teritoriu al Romaniei ca liber de peste porcina, pentru ca noi suntem alaturi de industrie pentru a da drumul comertului pe piata intracomunitara intregului sector de crestere a porcului. Pentru programul de eradicare a pestei, sumele alocate din 2007, de cand a fost ultimul focar de pesta in Romania si pana in prezent, s-au cheltuit sapte milioane de euro. A fost un efort din partea ANSVSA, dar care poate fi incununat de succes dupa misiunea FVO (Food and Veterinary Office n.r) din toamna", a declarat pentru AGERPRES presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, la inceputul lunii iunie.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. In acel an, in 2003, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro. Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis (vest), la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.



Poti fi interesat si de