Daniel Constantin: Avansul catre agricultori va fi platit din 16 octombrie

Daniel Constantin: Avansul catre agricultori va fi platit din 16 octombrie


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, l-a informat miercuri pe premierul Victor Ponta si pe ceilalti colegii de Cabinet ca proiectele de acte normative privind avansurile catre agricultori si banii aferenti motorinei pentru lucrarile agricole vor fi adoptate saptamana viitoare. "Proiectele de acte normative sunt deja pe circuit, saptamana viitoare le vom adopta. Avansurile vor incepe in 16 octombrie. De asemenea, astazi am finalizat si proiectul de hotarare de guvern cu privire la motorina si vom incepe sa platim deconturile pe ceea ce inseamna motorina pe acest trimestru si pe anul viitor, deci lucrurile au intrat in format normal. Sigur ca mai ramane sa stabilim plata de la bugetul de stat cu privire la plata pe suprafata, pentru a avea o cifra globala si, cu siguranta, aceasta suma va fi mai mare decat anul trecut", a declarat ministrul Agriculturii.

dc2Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, l-a informat miercuri pe premierul Victor Ponta si pe ceilalti colegii de Cabinet ca proiectele de acte normative privind avansurile catre agricultori si banii aferenti motorinei pentru lucrarile agricole vor fi adoptate saptamana viitoare. "Proiectele de acte normative sunt deja pe circuit, saptamana viitoare le vom adopta. Avansurile vor incepe in 16 octombrie. De asemenea, astazi am finalizat si proiectul de hotarare de guvern cu privire la motorina si vom incepe sa platim deconturile pe ceea ce inseamna motorina pe acest trimestru si pe anul viitor, deci lucrurile au intrat in format normal. Sigur ca mai ramane sa stabilim plata de la bugetul de stat cu privire la plata pe suprafata, pentru a avea o cifra globala si, cu siguranta, aceasta suma va fi mai mare decat anul trecut", a declarat ministrul Agriculturii.


Victor Ponta declara anterior, in deschiderea sedintei de Guvern, ca 2013 a fost un an record pentru agricultura din Romania.

"Daca era un an rau, era din cauza Guvernului. Daca e un an bun, este datorita ploii. Inteleg pana la urma si necazul acesta din primele zile din octombrie, cu ploaie si intemperii, inteleg ca pentru agricultura din 2014 este un lucru bun ca avem apa. O sa va rog, domnule ministru Constantin ca, impreuna cu ministerul de Finante si ministerul Bugetului, sa stabilim in perioada imediat urmatoare cu cat crestem anul viitor subventiile si cum acordam, inclusiv pe cea pentru motorina. In spatiul, sigur, legat de ce vine de la UE si ce punem de la bugetul public si sa le platim din timp. Cum am facut si anul trecut, ca, de fapt, acesta a fost secretul anului actual", a spus premierul.

Totodata, premierul a declarat, in context, ca pentru anul viitor trebuie avuta in vedere aplicarea TVA in mod diferentiat si la alte alimente, sustinand ca reducerea TVA la paine a reprezentat un succes.

"Painea s-a ieftinit. Nu s-a ieftinit cu 15%, cat am vrut noi, dar s-a ieftinit si e importanta combaterea evaziunii fiscale. Vreau sa ne concentram si sa aplica si la alte alimente acest TVA diferentiat, pentru ca este un proiect de succes", a declarat Victor Ponta.



Poti fi interesat si de