Daciana Sarbu: PAC, un pas important catre reducerea decalajelor in agricultura UE

Daciana Sarbu: PAC, un pas important catre reducerea decalajelor in agricultura UE


Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membru supleant al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala (AGRI) a Parlamentului European (PE), saluta rezultatul votului de luni din comisie asupra proiectului de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), apreciind ca acesta aduce o serie de vesti bune pentru Romania, informeaza un comunicat al biroului sau dat publicitatii la Bruxelles.

dacianasarbuEurodeputata PSD Daciana Sarbu, membru supleant al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala (AGRI) a Parlamentului European (PE), saluta rezultatul votului de luni din comisie asupra proiectului de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), apreciind ca acesta aduce o serie de vesti bune pentru Romania, informeaza un comunicat al biroului sau dat publicitatii la Bruxelles.

'Reforma Politicii Agricole Comune inseamna un pas inainte catre reducerea inegalitatilor intre statele membre si mai multe sanse pentru agricultorii romani. Aceasta tendinta trebuie accentuata in perioada care urmeaza, pana cand producatorii romani nu vor mai fi dezavantajati in competitia cu fermieri din statele membre puternice precum Germania sau Franta', a declarat Daciana Sarbu, citata in comunicat. Ea a adaugat ca proiectul la care s-a ajuns in urma implicarii PE inseamna 'o politica agricola mai atenta fata de mediu, mai favorabila fermelor mici si celor bio, dar in primul rand una care va ajuta la estomparea treptata a decalajelor de dezvoltare dintre regiunile agricole ale UE, dar si din interiorul statelor membre'.

Daciana Sarbu a sustinut in mod special in cadrul negocierilor Comisiei AGRI propunerea ca statele membre ce primesc subventii sub media europeana, cum este cazul Romaniei, sa poata completa aceste subventii din fonduri proprii. Aplicarea unei astfel de prevederi va insemna un sprijin important pentru agricultorii romani, care vor putea fi mai competitivi decat in prezent pe piata agricola europeana, se noteaza in comunicatul citat.

Astfel, Romania ar putea completa din ajutoare de stat diferentele per hectar pentru anumite categorii, precum fermele mici sau fermele familiale, se vor putea realiza programe speciale de dezvoltare rurala pentru anumite sectoare si se vor putea acorda plati cuplate pentru sectoarele sensibile. Adoptarea unei reglementari privind degresivitatea pentru fermele mari, care prevede taierea cu 5% a subventiilor care depasesc 150.000 de euro de ferma pe an 'este un pas important catre reducerea polarizarii, pana in acest moment fermele mari fiind puternic avantajate prin finantarea europeana, fapt ce reduce drastic sansele pe piata ale fermelor mici si mijlocii', se mai mentioneaza in textul citat.

De asemenea, posibilitatea de transfer pana la 25% din pilonul pentru dezvoltare rurala in cel pentru plati directe pentru statele membre care primesc subventii sub 90% din media europeana, 'este o masura deosebit de utila pentru Romania, flexibilitatea distribuirii fondurilor ajutand la cresterea valorii platilor directe', a mai afirmat Daciana Sarbu.



Poti fi interesat si de