Investitorii din Delta vor subventii in piscicultura similare cu cele din agricultura si zootehnie

Investitorii din Delta vor subventii in piscicultura similare cu cele din agricultura si zootehnie


Firmele private din domeniul piscicol din Delta Dunarii doresc ca acest segment de activitate sa beneficieze de conditii similare de sprijin acordate de Uniunea Europeana in agricultura si zootehnie. Reprezentantii unor organizatii neguvernamentale si ai unor societati private care isi desfasoara activitatea in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii s-au intalnit duminica, la Sfantu Gheorghe, cu oficiali europeni si autoritati romane, in timpul reuniunii investitorii solicitand subventii pentru piscicultura ca si cele din domeniul agricol si zootehnic.

deltaFirmele private din domeniul piscicol din Delta Dunarii doresc ca acest segment de activitate sa beneficieze de conditii similare de sprijin acordate de Uniunea Europeana in agricultura si zootehnie. Reprezentantii unor organizatii neguvernamentale si ai unor societati private care isi desfasoara activitatea in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii s-au intalnit duminica, la Sfantu Gheorghe, cu oficiali europeni si autoritati romane, in timpul reuniunii investitorii solicitand subventii pentru piscicultura ca si cele din domeniul agricol si zootehnic.


"Orice utilizator de teren arabil primeste o subventie anuala, lucru valabil pentru crescatorii de vite si ovine. Pestele se creste mai greu, iar pierderile pe care le avem sunt foarte mari si datorita faptului ca suntem in Delta Dunarii, zona atractiva inclusiv pentru pasarile ihtiofage. Un kilogram de peste comercializabil inseamna un efort sustinut timp de cinci ani, iar pierderile depasesc 50% din productia de peste", a declarat Cornel Ivanov, administratorul unei ferme piscicole din zona orasului tulcean Babadag. Punctul sau de vedere a fost sustinut si de un alt administrator al unei firme private din zona Maliuc, Ion Serban Dobronauteanu, care a adaugat ca circuitul terenurilor in piscicultura este lent, iar pentru suprafetele scoase din folosinta nu se acorda despagubiri.

"Pentru ferma piscicola din Maliuc am infiintat peste 400 de hectare de culturi ecologice pentru piscicultura care sunt distruse de porcii mistreti. Constatam un deficit de reglementari si cred ca numai printr-o buna guvernare se pot gasi solutii viabile. Credem ca toti factorii interesati, inclusiv noi (firmele private - n.r.), trebuie sa fim mai activi. Problemele de aici trebuie atacate frontal, asa cum face premierul cu Rosia Montana", a afirmat Ion Serban Dobronauteanu.

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, a reiterat necesitatea unei abordari integrate a Deltei Dunarii si a mentionat ca si pentru aceasta zona defavorizata trebuie puse in practica masuri de sprijinire a populatiei.

"Sunt convins ca nu putem vorbi despre mentinerea biodiversitatii fara o activitate umana care sa asigure aceasta mentinere a biodiversitatii, dar care trebuie integrata cu obiective economice si ecologice. Aceste comunitati au nevoie de infrastructura, de servicii, pentru ca nu le putem cere oamenilor sa ramana aici doar pentru a-i tine intr-un fel de muzeu al biodiversitatii fara ca ei sa aiba acces la elemente de bunastare similare cu cei din zona de terasa a judetului", a declarat la sfarsitul intalnirii comisarul european Dacian Ciolos. Vicepremierul Liviu Dragnea a amintit ca Guvernul, cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale, a inceput procedurile in vederea realizarii unui instrument pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor de pescari din zona.

"Faptul ca premierul Romaniei, Victor Ponta, a cerut ministerelor din domeniu sa realizeze un grup inter-institutional pentru realizarea unei strategii integrate imi da convingerea ca in perioada urmatoare aici va exista o abordare eficienta, sustenabila pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale populatiei, dar si pentru mediu", a afirmat Liviu Dragnea. Potrivit Agerpres, primele rezultate preliminare ale proiectului realizat cu asistenta tehnica a Bancii Mondiale vor fi facute publice la sfarsitul primului trimestru al anului viitor.



Poti fi interesat si de