Daniel Constantin: Incercam sa deschidem anumite masuri din noul PNDR in prima jumatate din 2014

Daniel Constantin: Incercam sa deschidem anumite masuri din noul PNDR in prima jumatate din 2014


Unele masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 ar putea fi deschise in avans, chiar de la inceputul anului viitor, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

mediafaxUnele masuri din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 ar putea fi deschise in avans, chiar de la inceputul anului viitor, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.


"Avem un calendar foarte bine stabilit. Pana in ianuarie 2014, sa transmitem forma finala catre Comisie, dupa aceea sa o negociem si, undeva la jumatatea lui 2014, sa avem lucrurile stabilite, sa deschidem masurile pentru a depune dumneavoastra proiecte in a doua parte a anului. Pana atunci - si aceasta este noutatea pe care voiam sa o anuntam - daca regulamentul de tranzitie ne va permite, pe masurile care, practic, vor cunoaste o prelungire si prin regulamentele europene incercam, pe raspunderea statului membru, chiar in prima parte a anului 2014, sa deschidem anumite masuri si in special ma refer la masurile de investitii, cunoscute ca masurile 121, 123. Ma refer la investitii in exploatatiile agricole si modernizare', a declarat Daniel Constantin.

Acesta a explicat ca noul PNDR va avea mai putine masuri, respectiv 14 fata de 24 cate erau in actualul program, si a subliniat ca spera ca pana la finalul lunii octombrie sa prezinte primele directii majore finantate prin PNDR. Investitiile in ferme si in industria alimentara romaneasca, dar si sprijinirea tinerilor, reprezinta prioritati in noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, care va fi compus din 14 masuri, cu zece mai putine decat actualul program, a anuntat, pe 19 septembrie, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Achim Irimescu. Potrivit Agerpres, noul PNDR va sustine, in primul rand, masurile destinate tinerilor, iar in cel de-al doilea, masurile de investitii in ferme si in industria alimentara, acestea fiind urmate de cele destinate investitiilor in infrastructura rurala. In privinta calendarului de adoptare a programului, Irimescu a precizat ca, pana la sfarsitul lunii octombrie, va exista un prim proiect ce va fi discutat cu potentialii beneficiari.

"Venim pana la sfarsitul lunii octombrie cu un prim proiect ca sa ne consultam public cu potentialii beneficiari ai programului, respectiv cu fermieri, consultanti, institutii, iar pe 1 ianuarie 2014 sa ne ducem la Comisie cu un program destul de bine pus la punct pentru inceperea negocierilor", a adaugat oficialul MADR.

Compania de consultanta GBI Consulting, impreuna cu opt institute si universitati din Romania, vor realiza Programul National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014 - 2020, pe un contract de 3,5 milioane de euro, fara TVA, finantat in totalitate din fonduri europene. PNDR este instrumentul prin care se acorda fonduri europene nerambursabile pentru investitiile private si publice care vor asigura dezvoltarea satelor din Romania. Alocarea totala prin PNDR din fonduri europene a fost de 8,12 miliarde de euro pentru perioada 2007 - 2013, insa pentru viitoarea programare 2014 - 2020, Romaniei i-a fost redusa alocarea financiara cu un miliard de euro, pana la circa 7,1 miliarde de euro.

Romania a atras pana in iulie 2013 aproximativ cinci miliarde de euro din fondurile europene pentru dezvoltare rurala, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de aproximativ 58% din suma totala alocata prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, potrivit datelor furnizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). De la demararea PNDR in anul 2008, APDRP a gestionat 141.625 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,95 de miliarde de euro. Pana la aceasta data, au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 87.307 proiecte, cu o valoare de peste 6,13 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 83,48% a fondurilor publice disponibile (finantarea Uniunii Europene si cofinantarea Guvernului Romaniei).



Poti fi interesat si de