Masura reducerii TVA trebuie extinsa la toate produsele alimentare

Masura reducerii TVA trebuie extinsa la toate produsele alimentare


Masura reducerii TVA, aplicata deja in cazul painii si al produselor de panificatie, trebuie extinsa la toate produsele alimentare, deoarece in acest mod se asigura un grad ridicat de protectie sociala, in paralel cu stimularea productiei, consumului si sectorului industriei agro-alimentare, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Liviu Rogojinaru, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

tvaMasura reducerii TVA, aplicata deja in cazul painii si al produselor de panificatie, trebuie extinsa la toate produsele alimentare, deoarece in acest mod se asigura un grad ridicat de protectie sociala, in paralel cu stimularea productiei, consumului si sectorului industriei agro-alimentare, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Liviu Rogojinaru, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

'Sustinem extinderea masurii TVA redusa pentru toate alimentele, potrivit practicilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, concomitent cu reducerea cotei generale a TVA de la 24% la 19%, incepand cu data de 1 ianuarie 2014. Principalele ratiuni care stau la baza adoptarii unei astfel de masuri tin de protectia sociala, stimularea productiei, consumului si sectorului industriei agro-alimentare. Nu in ultimul rand, pledam pentru imbunatatirea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala pentru reducerea fiscalitatii, simplificarea birocratiei si a formularelor fiscale, in special pentru IMM-uri', a afirmat Liviu Rogojinaru.

Potrivit acestuia, conducerea CNIPMMR a inceput deja discutiile cu reprezentantii Ministerului de Finante, in vederea extinderii masurii de reducere a TVA la toate produsele alimentare.
'Peste jumatate din tarile Uniunii Europene (15 din 28 de state membre) aplica reduceri de TVA la alimente. Dintre aceste state, sase aplica niveluri super reduse sau chiar nu taxeaza deloc - Malta are un nivel de 0% pentru toate produsele alimentare. Luxemburg aplica un nivel unic al TVA de 3% pentru alimente, Spania si Italia - de 4%, iar Olanda - de 6%', a mai spus vicepresedintele CNIPMMR.
Consiliul a realizat de altfel, in perioada 12-23 septembrie, o consultare privind efectul micsorarii TVA la paine si alte produse de panificatie, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul portalului www.immromania.ro, la nivelul membrilor portalului si ai CNIPMMR.

Astfel, la intrebarea 'Considerati ca masura de reducere a TVA la paine are un real efect social asupra puterii de cumparare a populatiei?', 44% dintre intreprinzatorii chestionati considera ca efectul va fi nesemnificativ. Potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Finantelor Publice, painea si specialitatile din panificatie fara umplutura au TVA de 9%, incepand de la data de 1 septembrie. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat pentru Agerpres, ca mai mult de jumatate din reducerea pretului la paine, ca urmare a scaderii TVA, a fost simtita de consumatori dupa prima saptamana de aplicare.



Poti fi interesat si de