Ultimele detalii ale PAC 2014-2020


Ministrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni si marti, la Bruxelles, pentru a discuta principalele aspecte ale noii Politici Agricole Comune (PAC) si pentru a pune la punct ultimele detalii referitoare la plafonarea veniturilor fermierilor si eliminarea cotelor de lapte.

pac2Ministrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni si marti, la Bruxelles, pentru a discuta principalele aspecte ale noii Politici Agricole Comune (PAC) si pentru a pune la punct ultimele detalii referitoare la plafonarea veniturilor fermierilor si eliminarea cotelor de lapte.
"Au ramas in discutie cateva solicitari ale Parlamentului European referitoare la plafonarea veniturilor fermierilor si la cresterea contributiei UE de la 75 la 85%, in zonele defavorizate si scaderea cu 20% in celelalte zone. Este o propunere care ne dezavantajeaza, dar ramane sa vedem cum decurg negocierile", a declarat, duminica, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

Printre cele mai importante aspecte care vor fi dezbatute la intalnirea de saptamana viitoare se afla problema degresivitatii platilor, transferarea fondurilor intre piloni pentru platile directe si dezvoltare rurala, precum si nivelurile de cofinantare si alocarile nationale. De asemenea, subiectele abordate vor viza si noutatile aduse de PAC 2014-2020, pentru care va fi lansata si o dezbatere publica.
Ministrii vor fi informati cu privire la noua strategie UE in domeniul forestier si vor discuta despre problemele privind comertul agricol international.
Achim Irimescu a precizat ca, in cea de-a doua zi a reuniunii, ministrii Agriculturii din statele UE vor avea discutii pe eliminarea cotelor de lapte in 2015 si implicatiile asupra pietei, odata cu intrarea in vigoare a acestei masuri. La reuniunea de la Bruxelles, Romania va fi reprezentata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si de secretarul de stat Achim Irimescu.
In data de 26 iunie 2013, negociatorii Uniunii Europene /UE/ au anuntat ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune /PAC/, fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a afirmat, dupa acest acord, ca noua PAC va aduce mai multi bani agricultorilor din Romania in urmatoarea perioada, ceea ce nu se va intampla pentru toate statele membre. Agricultura ramane principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, in pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) pana la 373,2 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de