Parteneriat strategic SUA


Manuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, a afirmat ca agenda Parteneriatului Strategic dintre Romania - SUA se va dinamiza, in contextul cooperarii UE-SUA, prin aprofundarea componentei economice. Stimularea schimburilor comerciale, atragerea de investitii, identificarea de noi oportunitati, dezvoltarea unui calendar de actiuni economice strategice, aprofundarea dialogului economic in scopul implementarii Parteneriatului Strategic constituie prioritati pentru Ministerul Economiei, a mentionat Manuel Donescu. Secretarul de stat a mentionat ca finalizarea cat mai rapida a negocierilor privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii intre UE si SUA este necesara, atat din perspectiva dezvoltarii cooperarii bilaterale economice, cat si a impactului la nivel global asupra relatiilor internationale, oferind o noua perspectiva sistemului comercial multilateral. Romania este direct interesata in finalizarea cu succes a negocierilor vizand cresterea exporturilor romanesti pe piata SUA prin reducerea barierelor tarifare si, mai ales, a celor netarifare, precum si cresterea investitiilor americane in sectoare strategice din Romania.

donescuManuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, a afirmat ca agenda Parteneriatului Strategic dintre Romania - SUA se va dinamiza, in contextul cooperarii UE-SUA, prin aprofundarea componentei economice. Stimularea schimburilor comerciale, atragerea de investitii, identificarea de noi oportunitati, dezvoltarea unui calendar de actiuni economice strategice, aprofundarea dialogului economic in scopul implementarii Parteneriatului Strategic constituie prioritati pentru Ministerul Economiei, a mentionat Manuel Donescu. Secretarul de stat a mentionat ca finalizarea cat mai rapida a negocierilor privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii intre UE si SUA este necesara, atat din perspectiva dezvoltarii cooperarii bilaterale economice, cat si a impactului la nivel global asupra relatiilor internationale, oferind o noua perspectiva sistemului comercial multilateral. Romania este direct interesata in finalizarea cu succes a negocierilor vizand cresterea exporturilor romanesti pe piata SUA prin reducerea barierelor tarifare si, mai ales, a celor netarifare, precum si cresterea investitiilor americane in sectoare strategice din Romania.
La 10 septembrie 2013, Manuel Donescu, secretar de stat in Ministerul Economiei, a participat, in calitate de invitat special, la primul seminar din seria Ziua Oportunitatilor de Afaceri, organizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucure?ti (CCIB), cu tema Intra pe piata americana! Parteneriatul Transatlantic UE SUA, o noua oportunitate pentru oamenii de afaceri romani.

In cadrul seminarului, Manuel Donescu a prezentat stadiul si perspectivele relatiilor economice si comerciale romano - americane, cadrul negocierilor UE SUA si beneficiile pe care le poate aduce acordul, din perspectiva amplificarii schimburilor comerciale, cresterii competitivitatii, reindustrializarii si atragerii de investitii nord-americane in economia romaneasca.

In dezbaterile care au avut lor pe marginea acestor teme, participantii au facut o serie de propuneri si sugestii legate de TTIP care sa fie avute in vedere in conturarea pozitiei tarii noastre ca stat membru al UE si sustinerea acestor interese in cadrul comitetelor specializate din cadrul institutiilor europene.

Secretarul de stat Manuel Donescu sustine organizarea, in perioada urmatoare, de dezbateri, avand ca scop informarea mediului de afaceri din Romania asupra evolutiei negocierilor dintre UE si SUA, precum si obtinerea informatiilor necesare din partea firmelor romanesti exportatoare sau potential exportatoare pentru promovarea intereselor acestora in cadrul negocierilor. Manuel Donescu a reiterat ca TTIP va fi un acord de care vor beneficia nu numai companiile multinationale, dar si intreprinderile mici si mijlocii, care vor exporta direct sau vor actiona in calitate de furnizori pentru companiile mari.



Poti fi interesat si de