Stampila de calitate pentru parizer, salam Victoria sau sunca de Praga

Stampila de calitate pentru parizer, salam Victoria sau sunca de Praga


Produsele alimentare romanesti de traditie vor primi din acest an stampila de calitate, respectiv un standard facultativ pe care Ministerul Agriculturii impreuna cu industria romaneasca de profil intentioneaza sa il introduca in perioada urmatoare, pentru a readuce increderea consumatorului in produsele alimentare si in special in cele fabricate in Romania.

suncapragaProdusele alimentare romanesti de traditie vor primi din acest an stampila de calitate, respectiv un standard facultativ pe care Ministerul Agriculturii impreuna cu industria romaneasca de profil intentioneaza sa il introduca in perioada urmatoare, pentru a readuce increderea consumatorului in produsele alimentare si in special in cele fabricate in Romania.


"Cred ca in cel mult doua luni acest proiect transpus intr-un ordin de ministru va putea intra in vigoare" a declarat pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Acesta a precizat ca schema este facultativa pentru producatori, insa aplicarea unui astfel de standard pe un produs alimentar ofera consumatorului roman o mai mare incredere in produs, iar producatorii isi vor putea vinde pe piata mult mai bine propriile produse cu conditia sa respecte ceea ce s-au angajat in momentul inscrierii benevole in registru.

"Daca pui stampila de calitate pe un produs poti sa ceri preturi mai bune pentru ca el este facut dupa retete consacrate din anii '60 - '70. Astfel, cumparatorul va lua numai 200 -300 de grame de salam Victoria facut dupa o reteta consacrata si care va fi mai scump, decat o jumatate de kilogram de produs similar facut si din altceva, nu doar din carne. Producatorii ne vor propune o lista de produse pe care ei le pot face dupa aceste standarde, in prima etapa doar din carne, lapte si paine. De exemplu pe carne pot fi 10 - 12 produse, pentru inceput nu foarte multe, la fel si pe lapte si paine, iar lista se poate mari ulterior", a spus Irimescu.

In cazul in care un producator nu va respecta conditiile la care s-a angajat si care au fost inscrise in registru, Ministerul Agriculturii ii va retrage dreptul de a folosi acest standard.
Printre produsele cu calitate certificata s-ar putea regasi, in functie de propunerile producatorilor, parizerul, cremwurstii, salamul de Sibiu, sunca de Praga, salamul Victoria, mai multe sortimente de pastrama sau de paine, toate produse de traditie in Romania.



Poti fi interesat si de