In lipsa de zootehnisti, fermierii aduc specialisti din Republica Moldova

In lipsa de zootehnisti, fermierii aduc specialisti din Republica Moldova


Dupa ce a cautat fara succes vreo doi ani un zootehnist care sa se ocupe de ferma de vaci, Mihai Afiliu, unul dintre cei mai mari fermieri din Prahova, spune ca pana la urma a reusit sa aduca un tanar din Republica Moldova care sa se ocupe de animale. Afiliu sustine ca avea planuri mari de dezvoltare pe acest sector, vroia sa mareasca efectivele de vaci de lapte de la 500 de capete, cat are in prezent, pana la 10.000 animale. Deoarece nu a gasit insa zootehnist la momentul potrivit, a fost nevoit sa renunte la planurile de dezvoltare.

afiliuDupa ce a cautat fara succes vreo doi ani un zootehnist care sa se ocupe de ferma de vaci, Mihai Afiliu, unul dintre cei mai mari fermieri din Prahova, spune ca pana la urma a reusit sa aduca un tanar din Republica Moldova care sa se ocupe de animale. Afiliu sustine ca avea planuri mari de dezvoltare pe acest sector, vroia sa mareasca efectivele de vaci de lapte de la 500 de capete, cat are in prezent, pana la 10.000 animale. Deoarece nu a gasit insa zootehnist la momentul potrivit, a fost nevoit sa renunte la planurile de dezvoltare.

Tinerilor nu le place sa munceasca in zootehnie chiar daca fac o facultate in domeniu. Daca mergem in ritmul acesta, o sa ajungem in 20 de ani sa avem forta de munca din China peste tot , spune Afiliu.
Nu este singurul caz de acest fel, in ultima vreme tot mai multe companii locale din agricultura si zootehnie au fost nevoite sa apeleze la specialisti straini si sa aduca personal din afara, de la tractoristi, pana la tehnicieni veterinari. Chiar si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a recunoscut recent lipsa personalului calificat din unele sectoare, evidentiind lipsa de interes a tinerilor absolventi pentru zootehnie.



Poti fi interesat si de