Iustin Paraschiv: Daca am produce purcei, am bate UE la costuri

Iustin Paraschiv: Daca am produce purcei, am bate UE la costuri


Daca Romania ar putea sa-si asigure necesarul de purcei pentru ingrasare, UE nu ar putea sa stea in fata noastra la costuri, pentru ca avem avantajul cerealelor ieftine, sustine Iustin Paraschiv, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de bovine, ovine si porcine din Romania (ACEBOP).

iustinnDaca Romania ar putea sa-si asigure necesarul de purcei pentru ingrasare, UE nu ar putea sa stea in fata noastra la costuri, pentru ca avem avantajul cerealelor ieftine, sustine Iustin Paraschiv, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de bovine, ovine si porcine din Romania (ACEBOP).
Deocamdata, insa, in lipsa unor unitati de reproductie a porcilor, tara noastra este nevoita sa importe anual aproximativ un milion de purcei pe an. Paraschiv afirma ca pretul unui purcel adus din strainatate din Germania, de exemplu, se ridica la 70 de euro pe cap de animal, comparativ cu 50 de euro pe cap de animal cat ne-ar costa daca s-ar produce local. In lipsa unor masuri de sustinere din partea statului, exista putini crescatori interesati sa investeasca in astfel de unitati, mai ales ca investitia se recupereaza destul de greu, in circa 20 de ani, mai spune presedintele ACEBOP.

Membrii asociatiei au solicitat Ministerului Agriculturii sa deschida un program de finantare destinat fermelor de reproductie care sa permita accesul la fondurile europene si pentru crescatorii care au o afacere integrata in derulare sau finalizata. De asemenea, ei mai cer redirectionarea fondurilor ramase in cadrul masurii 121 din cadrul programului FEADR pentru sprijinirea investitiilor in modernizarea fermelor de reproductie. Nu in ultimul rand, membrii ACEBOP solicita ministerului sa gaseasca solutii pentru subventionarea creditelor bancare contractate de fermieri, pentru ca doar asa crescatorii romani pot sa devina competitivi cu cei din UE.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de bovine, ovine si porcine din Romania (ACEBOP) a fost constituita recent si include 120 de membri (fermieri cu peste 100 de animale), fiind condusa de un consiliu director, al carui presedinte este Iustin Paraschiv.



Poti fi interesat si de