Fermierii americani nemultumiti de cresterea importurilor de cereale organice

Fermierii americani nemultumiti de cresterea importurilor de cereale organice


Importurile de cereale bio in SUA au crescut semnificativ, ceea ce a dus la scaderea preturilor si la plangeri din partea fermierilor americani care sustin ca recoltele lor trebuie sa respecte standarde mai stricte decat recoltele din strainatate, informeaza The Wall Street Journal.

fermier americanImporturile de cereale bio in SUA au crescut semnificativ, ceea ce a dus la scaderea preturilor si la plangeri din partea fermierilor americani care sustin ca recoltele lor trebuie sa respecte standarde mai stricte decat recoltele din strainatate, informeaza The Wall Street Journal.

De exemplu, Turcia a urcat anul trecut pe prima pozitie in topul celor mai mari furnizori de porumb si soia bio in SUA dupa ce in 2016 a livrat 400.000 de tone de porumb organic, de patru ori mai mult decat in 2015, in timp ce livrarile de soia boabe au crescut de opt ori. Datele Departamentului american al Agriculturii mai arata ca alti furnizori importanti de produse organice sunt Ucraina, Argentina, Romania si India.

Aceasta crestere a importurilor reflecta apetitul consumatorilor americani pentru produse bio, care sunt produse fara pesticide, seminte modificare genetic si anumite ingrasaminte. Pe masura ce firmele americane de carne si oua isi extind productia organica cresc si cerintele lor de nutreturi organice astfel ca au fost nevoite sa se indrepte peste hotare. In plus, aprecierea dolarului american in 2016 a facut cerealele din strainatate mai ieftine.

Organizatiile care ii reprezinta pe fermierii bio din SUA sustin ca tocmai acest aflux de cereale din strainatate a fost factorul principal care a dus la scaderea cu aproximativ 30% a pretului la porumbul organic in 2016 precum si la o scadere de aproape 20% a pretului la soia boabe bio. Aceasta in pofida crestere cu 10% a vanzarilor de produse alimentare bio in SUA pana la 12,3 miliarde de dolari, fata de o crestere de doar 0,7% a vanzarilor de produse de bacanie conventionale.

Unii fermieri bio din SUA sustin ca rivalii lor din strainatate beneficiaza de pe urma unor norme mai relaxate, ceea ce le ofera un avantaj fata de fermierii americani, si in consecinta cer autoritatilor americane sa isi extinda supravegherea asupra sectorului bio din Turcia si alte tari din Europa de Est, si de asemenea sa ofere un sprijin mai mare pentru fermierii bio din SUA.

Nate Lewis, director la Organic Trade Association, o organizatie care reprezinta fermierii si companii alimentare bio din SUA, a cerut Departamentului american al Agriculturii sa solicite ca toate importurile de produse organice sa fie insotite cu certificate care sa permita urmarirea recoltelor pana la fermierii care le-au cultivat, dincolo de firma care a cumparat si a transportat recoltele.

Miles McEvoy, responsabil pentru programul bio al USDA sustine ca agentia are de gand sa propuna o norma care va obliga toate importurile de produse bio sa detina astfel de certificate. Pe fondul cresterii productiei de cereale bio in Europa de Est, Miles McEvoy a spus ca USDA si-a extins supravegherea in regiune prin trimiterea unui auditor in Ucraina si a unei echipe in Turcia.



Poti fi interesat si de