Rusia vrea sa-si majoreze exporturile de produse alimentare spre China

Rusia vrea sa-si majoreze exporturile de produse alimentare spre China


Dupa ce a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, Rusia vrea sa isi majoreze si exporturile de produse alimentare spre gigantul asiatic, dar, deocamdata, progresele inregistrate au fost mici, informeaza Bloomberg.

rusia vDupa ce a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, Rusia vrea sa isi majoreze si exporturile de produse alimentare spre gigantul asiatic, dar, deocamdata, progresele inregistrate au fost mici, informeaza Bloomberg.
Exista foarte multe initiative economice, insa punerea lor in practica nu este usoara. Accesarea pietei si gasirea unei nise este un proces dificil care implica o concurenta serioasa, a declarat, recent, adjunctul ministrului rus al Economiei, Alexei Gruzdev.
Sectorul agricol din Rusia a trecut in ultimii ani printr-o perioada de crestere, gratie investitiilor, recoltelor bune si embargoului introdus de Moscova pentru produsele importate din Occident. De exemplu, anul trecut, Rusia a devenit cel mai mare exportator mondial de grau, pentru prima data in ultimii 100 de ani.

Cresterea schimburilor comerciale cu China este o prioritate pentru Kremlin, dupa ce relatiile cu SUA si Uniunea Europeana s-au deteriorat din cauza crizei din Ucraina. In plus, scaderea pretului la titei a dus la scaderea veniturilor realizate de Rusia din exporturile de petrol, astfel ca Guvernul de la Moscova conteaza pe produsele agricole ca sa acopere golul creat.

China deja este principala destinatie de export pentru producatorii rusi de alimente, fiind responsabila pentru 11% din totalul exporturilor Rusiei, cu livrari de 1,5 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului trecut, in crestere cu peste 8% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cea mai mare parte a exporturilor de produse alimentare rusesti in China este compusa din peste inghetat, ulei de floarea soarelui si soia, arata datele furnizate de Centrul rusesc de export, un organism guvernamental de promovare a comertului.

Credem ca exista surse suplimentare de crestere. In China apare o cerere pentru produse de calitate provenite din Rusia, sustine Alexei Gruzdev, care pana anul trecut a fost reprezentant comercial al Rusiei in China.

Potrivit lui Gruzdev, o prioritate o constituie cresterea livrarilor de carne de porc si pasare, insa acestea sunt blocate de interdictia introdusa de China pentru carnea provenita din Rusia din cauza epidemiei de febra porcina. Gruzdev subliniaza ca Rusia incearca sa convinga China sa permita livrarile din zonele care nu sunt infectate.

Aceasta este una dintre prioritatile noastre majore, a spus Alexei Gruzdev.

O alta zona tinta pentru Rusia sunt produsele lactate, dar si aici Rusia se loveste de restrictii din partea autoritatilor chineze din motive ce tin de siguranta produselor alimentare. Deocamdata, singurul produs rusesc autorizat sa fie importat in China este inghetata, insa, in primele noua luni ale anului trecut, vanzarile s-au ridicat la doar 4,2 milioane de dolari sustine Centrul rusesc de export.

Exista insa si cateva produse rusesti care se bucura de succes pe piata din China, cum este ciocolata. Gruzdev sustine ca dulciurile rusesti sunt apreciate mai ales in regiunile de granita din nord-est. De asemenea, infiintarea de societati mixte cu companii chineze a contribuit la cresterea exporturilor de soia boabe.

Cu toate acestea, analistii avertizeaza ca normele sanitar veterinare din China se numara printre cele mai stricte din lume. In plus, Europa si SUA sunt deja principalii furnizori de carne de porc ai Chinei, in timp ce Brazilia si Australia sunt principalii furnizori de carne de vita.



Poti fi interesat si de