Pandemie de gripa aviara in Europa


Peste 17 state europene au confirmat prezenta virusului tip A5N8, potrivit celui mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor.

pandemie euPeste 17 state europene au confirmat prezenta virusului tip A5N8, potrivit celui mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor.
Printre primele tari din Europa in care au fost raportate cazuri de gripa aviara se afla Ungaria, iar printre ultimele, Irlanda. In Franta, aproape 100 de ferme comerciale au fost decimate de acest virus patogen, fiind sacrificate peste 800.000 de rate la ordinul autoritatilor, pentru a preveni raspandirea epidemiei.

Primul caz de gripa aviara, tulpina H5N8, a fost confirmat in Europa la finalul lunii octombrie a anului trecut la o lebada din Ungaria, urmat de mai multe infectari la o ferma comerciala de pasari din aceeasi tara. De atunci, cazuri au fost confirmate atat in randul pasarilor migratoare, cat si in fermele comerciale in 17 tari europene printre care Germania, Olanda, Franta, Cehia, Slovenia si, recent, Marea Britanie si Irlanda.

Cea mai grava situatie pare sa fie la francezi, potrivit publicatiei online World Poultry, iar industria ratelor este cea mai afectata. Pandemia vine la doar cateva luni de la izbucnirea unei epidemii provocate de o alta tulpina a virusului, H1N5, in sud-estul tarii, principala zona pentru productia de foie gras.



Poti fi interesat si de