Rusia ar putea ridica restrictiile privind importurile din UE

Rusia ar putea ridica restrictiile privind importurile din UE


O comisie a Organizatiei Mondiale a Comertului a declarat ilegala interdictia impusa de Rusia asupra importurilor de porci vii, de carne proaspata de porc si de alte produse din porc provenite din UE, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

rusia restrictiiO comisie a Organizatiei Mondiale a Comertului a declarat ilegala interdictia impusa de Rusia asupra importurilor de porci vii, de carne proaspata de porc si de alte produse din porc provenite din UE, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Hotararea se refera la o interdictie impusa de Rusia la inceputul anului 2014 din cauza unui numar limitat de cazuri de pesta porcina africana in zone din UE apropiate de granita cu Belarusul.

Potrivit Comisiei Europene, OMC a recunoscut ca refuzul Rusiei de a accepta importurile de anumite produse din UE si de a adapta in consecinta certificatele de import UE - Rusia constituie o interdictie a importurilor din intregul bloc comunitar.

Aceasta masura nu se bazeaza pe standardele internationale relevante si incalca normele Acordului OMC privind aplicarea masurilor sanitare si fitosanitare (Acordul SPS). De asemenea, Comisia OMC a criticat in acelasi mod si interdictiile individuale impuse de Rusia asupra importurilor din Polonia, Lituania si Estonia.

Potrivit Executivului comunitar, hotararea OMC confirma faptul ca masurile luate de Rusia impotriva UE nu sunt justificate, intrucat produsele din spatiu intracomunitar UE sunt sigure.

Cu toate acestea, in cazul majoritatii produselor cuprinse in aceasta cauza, schimburile comerciale continua sa fie restrictionate de o interdictie motivata politic, impusa de Rusia asupra produselor agricole si alimentare din UE in luna august 2014. Totusi, constatarile comisiei sunt de importanta sistemica, deoarece amintesc Rusiei ca are obligatii internationale care nu pot fi ignorate in mod arbitrar.

Raportul comisiei OMC poate fi contestat in termen de 60 de zile. Daca nu se prezinta niciun recurs in termenul indicat, raportul va fi adoptat, iar Rusia va fi obligata sa respecte recomandarea.Save



Poti fi interesat si de