Rusia a interzis cultivarea si cresterea organismelor modificate genetic

Rusia a interzis cultivarea si cresterea organismelor modificate genetic


Presedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat o lege care interzice cultivarea si cresterea organismelor - plante sau animale - modificate genetic (OMG), cu exceptia experimentelor stiintifice.

r omgPresedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat o lege care interzice cultivarea si cresterea organismelor - plante sau animale - modificate genetic (OMG), cu exceptia experimentelor stiintifice.
Este interzis sa se cultive plante si sa se creasca animale al caror program genetic a fost modificat cu ajutorul ingineriei genetice si care contin material genetic (...), cu exceptia cultivarii si cresterii pentru expertize si experimente stiintifice, mentioneaza legea publicata in baza de date oficiala a documentelor juridice emise de autoritatile ruse.

De asemenea, legea autorizeaza guvernul rus sa interzica importul de organisme modificate genetic, la finalul unei perioade de monitorizare a impactului acestora asupra fiintelor umane si mediului, potrivit aceleiasi surse.

Importatorii de organisme modificate genetic vor fi supusi unei proceduri speciale de certificare, mai scrie in document.

Legea prevede amenzi cuprinse intre 10.000 ruble (140 de euro) si 500.000 (7.000 de euro) pentru utilizarea OMG in incalcarea normelor si conditiilor autorizate cu incepere de la 1 iulie 2017.

Rusia a introdus in 2014 un moratoriu asupra certificarii de catre autoritati a organismelor modificate genetic care va ramane in vigoare pana in iulie 2017.



Poti fi interesat si de