Criza carnii de porc, tema Consiliului Agricultura si Pescuit al UE

Criza carnii de porc, tema Consiliului Agricultura si Pescuit al UE


Consiliul Agricultura si Pescuit al Uniunii Europene (UE) se reuneste, in zilele de 11 si 12 aprilie 2016, avand ca principal punct pe ordinea de zi ultimele evolutii privind criza din sectoarele agricole care se confrunta cu dificultati deosebite: sectorul carnii de porc, al lactatelor si cel al fructelor si legumelor.

criza carniiConsiliul Agricultura si Pescuit al Uniunii Europene (UE) se reuneste, in zilele de 11 si 12 aprilie 2016, avand ca principal punct pe ordinea de zi ultimele evolutii privind criza din sectoarele agricole care se confrunta cu dificultati deosebite: sectorul carnii de porc, al lactatelor si cel al fructelor si legumelor.

Ministrii Agriculturii din statele membre vor continua astfel discutiile de la anteriorul Consiliu Agricultura si Pescuit al UE, din 14 martie 2016, in cadrul caruia Comisia Europeana (CE) si Consiliul au convenit masuri suplimentare de sprijin care vizeaza imbunatatirea situatiei agricultorilor europeni afectati de criza din sectoarele carnii de porc, lactatelor, fructelor si legumelor.

Cresterea plafonului de ajutoare de minimis de la 15.000 la 30.000 euro, introducerea unei noi scheme de ajutor de stocare pentru carnea de porc, precum si posibilitatea ca productia de lapte sa nu mai fie supusa cotelor obligatorii, cel putin pentru o perioada limitata de timp (activarea articolului 222 din Tratatul UE), au fost o parte dintre masurile pe care Consiliul le-a recomandat Comisiei la reuniunea din 14 martie 2016, scrie consilium.europa.eu.

La 15 septembrie 2015, CE a pus la dispozitia statelor membre un program de ajutor, in valoare de 500 milioane de euro, destinat sustinerii fermierilor europeni afectati de embargoul rus. Cea mai mare parte din fonduri, circa 420 milioane euro, au fost alocate sprijinirii producatorilor de lactate si de carne de porc, iar cele mai consistente sume au revenit Germaniei (69,2 milioane de euro), Frantei (62,9 mil. de euro), Marii Britanii (36,1 mil. de euro), Olandei (29,9 mil. euro) si Poloniei (28,9 mil. de euro). Romania a primit, la randul sau, 11,1 mil. euro, potrivit euractiv.ro.



Poti fi interesat si de